У Прилици плус 70 обучених, 66 запослено у привреди

Aгенције
У Прилици плус 70 обучених, 66 запослено у привреди

Бањалука - У оквиру пројекта "Прилика плус" Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа, обуку за специјалистичке и недостајуће вјештине на тржишту рада у шест индустријских области прошло је више од 70 полазника, од којих је 66 већ добило запослење.

Директор Агенције Слободан Марковић рекао је да се пројектом, који се у сарадњи са Швајцарском агенцијом за развој и владом ове земље проводи три године, настоји превазићи јаз између понуде радне снаге и потреба послодаваца, путем тренинга за специјалистичка знања у јавно-приватним партнерствима.

Руководилац пројекта Никола Драговић рекао је да је вриједност пројекта 3,189 милиона КМ и да се обуке проводе у областима производње воћа и поврћа, кулинарству и угоститељству, обради метала, преради дрвета и производњи намјештаја, текстила коже и обуће, те столарији и завршним радовима у грађевинарству.

Он је додао да је у првој фази пројекта, током консултација са више од 180 послодаваца, идентификовано више од 50 недостајућих специјалистичких вјештина.

"Осим приватног сектора, партнер у пројекту, који се реализује у цијелој БиХ, су привредне коморе, које су задужене за валидацију исхода стечених знања и сертификацију", рекао је Драговић.

Он је навео да је у Републици Српској већ завршен процес обуке у сектору текстила, коже и обуће, у оквиру којег је у тренинг центрима компаније "Санино" у Прњавору и Дервенти оспособљено 65 полазника за посао израђивача ножева за искрајање обуће и обрађивача горњих дијелова обуће, од којих је 60 запослено.

"Управо припремамо тренинг центар при Пољопривредној школи Бањалука за три турнуса од по 15 полазника за образовање у производњи поврћа, те цвијећа и расада у пластенику", најавио је Драговић, додајући да ће обука бити проведена у сарадњи са Заводом за запошљавање, након које ће полазници добити кооперантске уговоре о откупу са Пољопривредном школом.

Драговић је најавио и тромјесечне обуке широм БиХ за водитеље ресторана, куваре традиционалних јела и конобаре у хотелу који не посједују специјалистичка знања у оквиру свог посла, а које ће организовати центар за обуку у кулинарству и угоститељству "Гастро ИД", као једини мобилни тренинг центар.

Координатор ВМТА центра за неформално образовање одраслих из Српца Зоран Вуковић рекао је да су развили 12 програма обуке, између осталог, за ЦНЦ оператере, пројектанте машинских дијелова и дизајнере комадног намјештаја, које је прошло 46 људи.

"У области обраде дрвета и метала имамо 16 полазника, од којих је 10 већ завршило обуку, док је новац за обуку шест полазника са евиденције Завода за запошљавање издвојила општина Србац. Осим тога, на обуци за ЦНЦ машине имамо и 31 ученика средње школе", навео је Вуковић.

Он је додао да је у центру проведена обука и за 12 жена за послове заваривача, од којих је већ шест запослено у приватном предузећу "Елас металексперт", као партнеру.

"Људи који прођу нашу практичну обуку могу сигурно да нађу посао, јер им паралелно с обуком, код наших партнера приватних послодаваца тражимо посао, иако немамо обавезу", рекао је Вуковић, додајући да се цијена обука креће од 200 до 5.000 КМ.

Директор компаније "Елас металексперт" Жељко Петровић рекао је да је предност обуке што се проводи са инструкторима, док су обучаване жене радиле на реалним производима.

"Од 12 жена, осам је успјешно завршило обуку, а шест, које су добиле код нас посао, пролазиће напредну обуку", рекао је Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана