У понуди Бањалучке берзе акције нових емитената

Далиборка Секулић
У понуди Бањалучке берзе акције нових емитената

БAЊA ЛУКA - На службеном тржишту Бањалучке берзе, од јуче се тргује акцијама нових емитената из Српске, односно предузећа "Фратело трејд", "Косиг Дунав осигурања", те обвезницама општине Градишка.

Након одлуке Комисије за котацију берзе, акције бањолучке фирме "Фратело трејд" увршћене су на сегмент "ново тржиште", акције бањолучког "Косиг Дунав осигурања" на листу "Б", док су обвезнице Градишке котиране на сегменту дужничких хартија од вриједности.

- Предузеће "Фратело трејд" прво је предузеће у БиХ које је крајем прошле године успјешно завршило јавну понуду акција, те је након свих потребних регистрација јуче увршћено на службено берзанско тржиште и то као прво предузеће на сегменту "ново тржиште". Овај сегмент намијењен компанијама попут "Фратела", које су прошле кроз јавну емисију и капитал за свој развој прикупљају на овакав начин - казао је помоћник директора Бањалучке берзе Дарко Лакић.

На "новом тржишту", истиче Лакић, могу се наћи и све остале компаније које прођу исти поступак као "Фратело".

- Надам се да ће и друге домаће компаније у наредном периоду одлучити да свој развој, поред банкарских кредита, финансирају путем тржишта капитала - рекао је Лакић.

Од јуче први пут може да се тргује и акцијама општине Градишка, која је такође путем јавне емисије емитовала 2,7 милиона марака обвезница, намијењених финансирању изградње инфраструктурних објеката.

Лакић истиче да је након Бање Луке и Лакташа, Градишка трећа општина у РС која је емитовала обвезнице. Ради се о обвезницама са каматном стопом на годишњем нивоу од шест одсто и роком доспијећа од шест година. Исплата главнице и камате вршиће се два пута годишње.

"Косиг Дунав осигурање" прва је компанија, уз "Фратело трејд" која је од почетка 2009. године увршћена на службено берзанско тржиште.

- Ова компанија је прешла јуче са слободног на службено тржиште, и то је 37. компанија која је увршћена на службено берзанско тржиште листе "Б" Бањалучке берзе - казао је Лакић.

Нови систем

Бањалучка берза од 9. марта примјењује нови систем трговања који омогућава повезивање на систем Бањалучке берзе коришћењем ФИЏ протокола. Овим су остварена бројна унапређења и берзански систем је усклађен са директивом ЕУ, која се односи на тржишта финансијских инструмената, тзв. MIFID.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана