У погонима “Беме” скројена 22 милиона пари ципела

Анита Јанковић Речевић
У погонима “Беме” скројена 22 милиона пари ципела

БАЊАЛУКА - Фабрика обуће “Бема”, која је из нуле изградила имиџ истинског привредног гиганта, данас прославља свој велики јубилеј, 20 година постојања и рада у којима је успјела да сашије готово 22 милиона пари ципела које су продаване широм Европе и САД.

У протекле двије деценије ова фабрика, која је производњу започела у  девастираним погонима бивше Творнице обуће “Босна”, урадила је много, а то најбоље илуструју импозантне бројке. На инострано тржиште од 2004. године до данас извезли су робу вриједну 206,45 милиона КМ, остварили сарадњу са 20 ино-купаца, а у њеним погонима у Бањалуци и Мркоњић Граду ради 1.150 радника који марљиво шију модну, радну и планинарску обућу.     

Директор “Беме” Маринко Умичевић каже да су ни из чега направили једну од најмодернијих фабрика обуће у региону и Европи.

- Када смо ушли у погоне “Босне”, ничега није било. Све је било девастирано, машине однесене. Обновили смо простор, купили машине и стартовали са једном шиваоном за аустријску компанију “Паул Греен”, која је била наш први купац.  Да је било тешко, јесте.  Иза нас је много одрицања, али се исплатило. Сачували смо радна мјеста, опстали и остали, за разлику од десетине бањалучких предузећа која су поклекла пред изазовима економских турбуленција - рекао је Умичевић.

За све ове године, прича он, са нивоа БиХ нису имали никакву подршку. 

- Нема поврата ПДВ-а на превоз и топли оброк, чиме бисмо могли обезбиједити 10 одсто веће плате радницима. Курс марке је годинама исти, због чега губимо велики новац, а нема ни подстицаја на нивоу БиХ. Једини позитиван потез је онај министра спољне трговине и економских односа Сташе Кошарца да се смање и укину царине на увоз репроматеријала. С друге стране, захвалан сам Влади Српске што је изашла у сусрет индустрији обуће и текстила. Темеље овој индустрији ударио је предсједник РС Милорад Додик који је, док је обављао функцију премијера, одобрио 50 КМ по раднику. Бивши министар финансија РС Зоран Тегелтија је увео да плаћамо 25 одсто бруто доприноса, што је спасло индустрију од пропасти. Да није било те подршке, ми бисмо се угасили - категоричан је Умичевић.

Навео је да “Бема” ове године дијели судбину комплетне домаће индустрије. Због пада потражње на западу, али и све израженијих климатских промјена суочени су са недостатком посла.

- У години јубилеја смо очекивали благостање, да производни погони “експлодирају”, али смо дошли у проблеме јер имамо 25 одсто мање посла него лани. Климатске промјене су јако много негативних ствари донијеле индустрији обуће и текстила. Снијега није било већ неколико година  па су магацини пуни зимске обуће, а економска криза и пад куповне моћи у Европи су додатно отањили продају. Ове године се десио и раст минималне плате, што нас је додатно оптеретило. Предвиђања су неизвјесна и за наредни период, али морамо бити оптимистични због наших радника. Морамо све учинити да дођемо до нових купаца - рекао је Умичевић.

Фабрика тренутно послује са четири озбиљна аустријска купца. То су поменути “Паул Греен” за који  раде високу модну обућу, затим фирма “Лоња” која ове године слави 100 година постојања и једна је од најбољих фирми у Европи, али се, нажалост, нашла у проблемима. За “Ханњаг” шију гојзерице, а сарађују и са компанијом “Феделио” за коју раде полуортопедску модну обућу. Ту је и италијанска фирма “Рико” за коју раднице у Мркоњић Граду шију полувојну обућу, која се константно тражи.

- Нових купаца, нажалост, нема. Италијани су се махом окренули обућарским фирмама у Албанији, а изузетно су активне Индонезија, Малезија, Вијетнам и Камбоџа, с тим да имамо среће што су те земље далеко па њихова ципела путује два мјесеца, а наша данас изађе из погона, а већ је сутра у Бечу и Минхену. То је наша велика предност, плус квалитет који је далеко бољи у односу на онај из азијских земаља. Оно што би нам могло дати предност у годинама које слиједе је укидање подстицаја у ЕУ, која од ове године у индустрији обуће не види ништа интересантно, тако да су сада у проблему фабрике које послују у Чешкој, Мађарској, Словачкој, Хрватској и Португалији - појаснио је Умичевић.

Упркос мањку посла, нису отпустили ниједног радника, све плате исплаћују на вријеме и никоме не дугују ни фенинга, почевши од државе, добављача до самих радника.

- Запослени у “Беми” имају бројне бенефите. Просјечна плата у фирми је 1.065 КМ, а захваљујући редовној исплати плате, која никада није закаснила ни дана, кредитно су способни, што је значајно јер могу ријешити стамбено питање.  Имамо уговоре са више од 35 фирми код којих могу куповати разну робу на рате, плаћене систематске прегледе, два пара ципела, бесплатне уџбенике за дјецу, топли оброк, превоз, на шта сам изузетно поносан. Ми смо једна велика породица која се помаже и у добру и у злу - навео је Умичевић.

Говорећи о плановима за будућност Умичевић прича да “Бема” планира правити зграду са 100 станова на простору садашњег паркинга.

- План је да на првом спрату буде вртић у којем би била смјештена дјеца наших радника који сада имају велики проблем да добију мјесто у јавним предшколским установама, а приватни су им скупи. Ове године шест радница је било приморано да да отказ јер им није имао ко чувати дјецу.  Вртић би био још један мотив да остану и раде у “Беми”. Планирамо и 50 станова по производној цијени дати радницима запосленим на кључним позицијама како бисмо их задржали да остану код нас и наредних година - рекао је Умичевић и подвукао да за сада немају проблема са одливом радника.

Један од циљева је и озбиљније покретање домаће производње која сада чини тек око један одсто укупне производње.

- Има простора за далеко више, али нам требају обртна средства. Лани смо уложили 500.000 КМ и направили ципеле за зиму, али нисмо продали ни пет пари јер није било снијега. Мада, генерално гледано, задовољни смо продајом у наша два малопродајна објекта у Бањалуци, гдје данас и сутра имамо 20 одсто попуста на цјелокупан асортиман. Частимо купце поводом јубилеја - додао је Умичевић.

Свечана академија

Свечана академија поводом 20 година рада “Беме” биће одржана 24. септембра у Банском двору Културном центру у Бањалуци, када ће бити представљена и монографија, чија је припрема у току.

- На том догађају подијелићемо поклоне и признања радницима за 20 година рада као и плакете свима онима који су на разне начине помогли да “Бема” буде ово што је данас, један од симбола Бањалуке и понос домаће економије. Одржаћемо пригодан културни програм који ће водити Миро Јањанин, након чега ће услиједити коктел. У дворишту фабрике смо симболично посадили и 20 бреза јер је “Бема” препознатљива по тој врсти дрвећа.  Имали смо у плану велики концерт на којем бисмо окупили све раднике, али због кризе смо одустали како бисмо сачували новац - рекао је Маринко Умичевић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана