У плану 60.000 тона висококалцинисаних глиница

СРНА
У плану 60.000 тона висококалцинисаних глиница

Зворник - Зворничка компанија "Алумина" у сарадњи са Конзорцијумом фирми из Канаде и Аустрије планира ове године да реализује 60.000 тона висококалцинисаних глиница у вриједности већој од 50 милиона КМ, саопштено је данас из "Алумине".

Представници овог конзорцијума, који окупља осам великих компанија, поново су након два мјесеца посјетили "Алумину", гдје су се договорили о пословној сарадњи која, осим нових врста производа, треба да обезбиједи и значајна инвестициона улагања у зворничку компанију.

Савјетник директора за техничко-комерцијалне послове у "Алумини" Миодраг Спасојевић рекао је да се концепт ове пословне сарадње у потпуности уклапа у развојне тенденције зворничке компаније.

"Договорили смо се о детаљима на основу којих ћемо дефинисати уговор о испоруци висококалцинисаних и ватросталних глиница на ново тржиште", рекао је Спасојевић.

Он је навео да је план да се у овој години произведе око 60.000 тона новог производа, док би у 2015. години, уколико се обезбиједе потребне инвестиције, "Алумина" требало да производе око 150.000 тона висококалцинисаних глиница.

Средства за инвестиције би требало да обезбиједи Конзорцијум фирми из Канаде и Аустрије, као и јефтиније улазне инпуте за производни процес и енергенте као што је гас, како би цијена производње била што конкурентнија, наводи се у саопштењу.

Менаџмент "Алумине" очекују да ће наредних дана бити потписин уговор, док би прве испоруке ове посебне врсте глинице требало да услиједи наредног мјесеца.

С обзиром да у овом тренутку фабрика у Зворнику није у могућности да производи висококалцинисану глиницу, план је да пословни партнери - "Мал" у Мађарској и "Силкем" у Словенији - буду сервисне фабрике које би током ове године вршиле процес докалцинисања глинице, односно хидрата, који би били допремани из "Алумине" на даљу прераду.

"За жАлуминуж је ово веома значајан посао. Уговор који треба да потпишемо обезбјеђује нову вриједност производње, која компанији треба да донесе приход од више од 50 милиона КМ", рекао је Спасојевић.

Он је додао да би све количине ових посебних врста глинице, након докалцинисања у фабрикама у Мађарској и Словенији, биле испоручене на америчко тржиште под именом зворничке "Алумине".

"Предстоје нам преговори и конкретизација пословне сарадње са жМаломж и жСилкемомж како бисмо се договорили о свим детаљима посла", рекао је Спасојевић.

Представници Конзорцијума истакли су да су спремни да уложе средства потребна за производњу значајних количина висококалцинисаних глиница за које имају тржиште.

Они су навели да је један од циљева да се фабрика у Зворнику припреми за снабдијевање тржишта новим продуктом, који би у догледно вријеме требало да достигне 300.000 тона годишње производње искључиво за купце из САД и Латинске Америке.

"Други циљ јесте да, кроз нове пројекте у жАлуминиж спојимо наше и интересе ЕУ, који би пуно значили за ову регију, јер би, прије свега, створили услове да се запосли нових 400 до 500 људи", истакли су привредници из Аустрије и Канаде.

Они кажу да у Конзорцијум намјеравају да комплетирају производњу - од боксита до алуминијума на овим просторима, тако да је ово, како су оцијенили, добар пројекат и за БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана