У ПИ “Сава Семберија” ове године уложено 1.500.000 евра

Агенције
У ПИ “Сава Семберија” ове године уложено 1.500.000 евра

Бијељина - У Прехрамбену индустрију “Сава Семберија” из Бијељине ове године уложено је 1.500.000 евра, прије свега, у машински дио неопходан за квалитетну и савремену производњу, рекао је власник овог предузећа Милорад Крстић, преносе агенције.

- Уговорено је 80 одсто наших капацитета којим тренутно радимо што је сигурна продаја - рекао је новинарима Крстић.

Он је подсјетио да је од поновног покретања производње у “Сави”, односно од њене приватизације коју је Влада Републике Српске помогла отписавши дуговања од око девет милиона КМ, до данас уложио шест милиона евра.

- Ово се не односи на саму куповину него на улагања у опремање, куповину нових машина, модернизацију процеса рада, много је уложено и за нова радна мјеста, грађевинске објекте и њихову адаптацију - рекао је Крстић.

Он је напоменуо да “Сава” не тражи никакве подстицаје и подршку али да очекује стварање нових услова.

- Као привредник који двије и по деценије ради у производњи могу слободно да кажем да подстицаји нису ни потребни, они могу бити контрапродуктивни. Нама су потребни услови који ће нам олакшати рад на тржишту а то је, прије свега, слободно и регулисано тржиште - рекао је Крстић.

Директор “Саве Семберије” Јагода Крсмановић рекла је да од данас у овом предузећу почиње прерада ајвара, а прије неколико дана почела је прерада ђувеча и мармеладе.

- Откуп иде смањеним обимом од планираног јер су пољопривредни производи добрим дијелом оштећени због суше. Са паприком, на примјер, каснимо већ мјесец дана. Све оно што не будемо откупили на подручју Семберије откупићемо на македонском тржишту како не би дошло до застоја производње - рекла је Крсмановићева.

Она је напоменула да су пољопривредни произвођачи са којима су потписани уговори о откупу максимално одговорни у том послу и труде се да испоштују количине и квалитет које су уговорили.

Крсмановићева вјерује да ће 5.000 тона готовог производа који је планиран бити и реализован, те подсјетила да постоји уговор потписан са фирмама из Њемачке када је ријеч о ајвару, те нагласила да је сада приоритет испоштовати иностраног купца.

Прехрамбена индустрија “Сава Семберија” потписала је уговоре са 85 коопераната, запошљава 65 радника у сталном радном односу и 120 сезонских радника, чији се број у кампањи свакодневно повећава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана