У паду и откуп и продаја домаћих производа

Милијана Латиновић
У паду и откуп и продаја домаћих производа

БАЊАЛУКА - Вриједност продаје производа пољопривреде, шумарства и рибарства у Републици Српској у четвртом кварталу прошле године износила је више од 90 милиона марака и за 8,4 одсто је мања у односу на исти период годину раније.

Према подацима Републичког завода за статистику, вриједност откупа и продаје производа пољопривреде, шумарства и рибарства у четвртом тромјесечју прошле године износила је више од 118 милиона марака, од чега се више од 90 милиона односило на продају тих производа из властите производње, док се остатак односио на откуп од породичних пољопривредних газдинстава.

Према подацима Завода, највише новца слило се од продаје производа шумарства и то 38,4 милиона марака и сточарских производа, који су донијели 27,3 милиона марака.

Осим продаје, пао је и откуп чија је вриједност у наведеном прошлогодишњем периоду износила нешто више од 28 милиона марака и за скоро 26 одсто је мања у односу на исти период 2020. године.

Статистичари су израчунали да су највећи удио у укупном откупу имали сточарски производи и то 18,6 милиона, док је вриједност откупа воћарских и виноградарских производа износила око два милиона марака.

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори РС, Лазо Шиник каже за “Глас Српске”  да је производња шумских сортимената такође осјетила ударце пандемије вируса корона.

Осим тога, додао је Шиник, посљедње двије године биљежи се константан подбачај у извршењу плана производње.

- Производња у шумарству лани била је за 8,2 одсто мања, него у 2020. години. Највећи проблем приликом испуњавања плана јесте то што недостаје радника, механизација је дотрајала, кооперанти које ангажују за извлачење трупаца не испоштују договор, тако да је разлога за слабије резултате неколико. Наруку им не иду ни цијене горива. Од тога како они сада раде зависи и шумарство и дрвопрерада - рекао је Шиник.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача, Стојан Маринковић рекао је да је сточарски сектор нарушен и да сточарски фонд пада.

- Суочавамо се падом продаје, падом цијене живе стоке, а увоз све више расте и то уништава домаћу пољопривредну производњу. Рјешење мора бити системско, од синхронизације подстицајне политике у ентитетима до ограничења увоза примарних пољопривредних производа и прерађевина - рекао је Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана