У отпаду највише новчаница од 10 КМ

Милијана Латиновић
У отпаду највише новчаница од 10 КМ

БАЊАЛУКА - Централна банка БиХ је за шест мјесеци ове године уништила 8,23 милиона комада папирног новца неподобног за оптицај, што је за 214 одсто више у односу на исти период лани, а на отпаду је завршило највише новчаница у апоену од десет марака.

У Централној банци БиХ за “Глас Српске” појашњавају да је оваким резултатима у великој мјери допринијела пандемија вируса корона.

- Главни разлог што је у 2021. години уништено мање новчаница су ванредне околности усљед пандемије, због чега је долазило до привременог обустављања уништавања из здравствено-безбједносних разлога. Знатан дио неподобних новчаница, које су из оптицаја повучене у прошлој години, уништен је у првих шест мјесеци ове године - објаснили су у Централној банци.

Навели су да је од укупног броја уништених новчаница чак 39 одсто у апоену од десет марака.

- Генерално, вијек трајања новчаница мањих апоена је краћи, јер се користе у већем броју трансакција - истакли су у Централној банци БиХ.

Осим тога, од јануара до краја јуна ове године уништено је и 11.958 кованица неподобних за оптицај, што је за 11 процената мање у односу на исти период прошле године. Од укупног броја, чак 27 одсто су кованице од 50 фенинга.

Економиста Марко Ђого рекао је за “Глас” да је новац од настанка у Кини, посебно папирни, увијек био подложан оштећењима.

- Папир као материјал је потрошна роба. Једна од првих забиљежених инфлација у свијету настала је тако што су владари у Кини тјерали поданике да мијењају новац, а онда убацивали више него што је било потребно да би се исти замијенио. Не вјерујем да је могуће да се нешто тако догоди и код нас, јер то би било незаконито - рекао је Ђого нагласивши да не би било добро да се било какав новац додатно пушта у оптицај мимо механизма који је већ устаљен кроз валутни одбор преко банкарског система.

Централна банка БиХ је протекле седмице пустила у оптицај новчанице у апоену од 200 КМ, додатно штампане у 2022. години. Како су навели, те новчанице штампане су у складу с редовним активностима које имају за циљ да буде обезбијеђено довољно новчаница одговарајуће апоенске структуре за потребе готовинског промета у БиХ.

- Ново издање новчаница замијениће у оптицају новчанице претходних издања, које ће због дотрајалости током претходних година бити повучене из оптицаја. Новчанице претходних издања чији је квалитет задовољавајући у складу са стандардима ЦББиХ и даље ће остати у оптицају као законско средство плаћања - саопштили су из Централне банке.

Фалсификати

У Централној банци БиХ кажу да је у тој финансијској институцији у првом полугодишту ове године регистровано укупно 628 комада фалсификованих новчаница и кованица свих валута и апоена, што је за 27,15 одсто мање у односу на исти период прошле године.

Појашњавају да, када је ријеч о домаћој валути, регистроване су 132 фалсификоване новчанице и 222 фалсификоване кованице конвертибилне марке. Од фалсификата осталих валута регистровано је 40 комада евра и 234 комада америчког долара.

- Када је у питању КМ, највише фалсификованих новчаница је било у апоену од 100 КМ, док је код евра најзаступљенији апоен 50 - навели су у Централној банци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана