У оптицају нове новчанице од 10, 20, 50 и 100 КМ

Агенције
У оптицају нове новчанице од 10, 20, 50 и 100 КМ

Сарајево - Централна банка БиХ пустила је данас у оптицај ново издање новчаница конвертибилне марке у апоенима од 10, 20, 50 и 100 КМ, преносе агенције.

Нове новчанице штампане су у складу с редовним активностима Централне банке и треба да обезбиједе довољно новчаница одговарајуће апоенске структуре за потребе готовинског промета у БиХ, саопштено је из ЦББиХ.

Ове новчанице, које ће у оптицају замијенити новчанице претходних издања које су због дотрајалости током претходних година повучене из оптицаја, у оптицај ће бити пуштане сукцесивно, што ће зависити од потражње пословних банака и других субјеката.

- У оптицају 30. априла било је укупно 9,9 милиона новчаница у апоену од 100 КМ, 16,9 милиона новчаница у апоену од 50 КМ, 6,6 милиона новчаница у апоену од 20 КМ и 8,5 милиона комада у апоену од 10 КМ – рекли су у Централној банци.

Новчанице претходних издања чији је квалитет задовољавајући и даље ће остати у оптицају као законско средство плаћања.

Основна карактеристика нових новчаница КМ је побољшан квалитет папира и примјена заштитних елемената који осигуравају квалитет и трајност, те заштиту од фалсификовања на нивоу најквалитетнијих европских новчаница.

Израда новог издања новчаница конвертибилне марке нема инфлациони ефекат, јер ниједна КМ неће бити пуштена у оптицај без поштовања принципа ''каренси борда'', што значи да ће свака издана конвертибилна марка имати покриће у страној валути по фиксном курсу.

Ново издање новчаница КМ има вишетонски водени знак с мотивом скулптура на главном улазу у зграду ЦББиХ. Испод мотива скулптура, сваки апоен КМ има свијетли водени знак – вриједност апоена.

Заштитна нит с текстом је код новог издања потпуно уграђена у папир и унутар ње се види текст различит за сваки апоен: 10 КМ, 20 КМ, 50 КМ и 100 КМ.

Све новчанице конвертибилне марке из новог издања имају и микрооптичку заштитну нит, ширине четири милиметра, с прозорима.

У прозорима нити се могу видјети пера која се помјерају зависно од угла посматрања.

На апоенима 10 КМ и 20 КМ, вертикално преко цијелог наличја новчанице налази се иридисцентна трака ширине 10 милиметара, која приказује ознаку КМ, те вриједност апоена.

Када се новчаница посматра под различитим углом, трака свјетлуца и мијења боју.

На апоенима 50 КМ и 100 КМ, вриједност апоена у доњем десном углу наличја новчанице штампана је посебном оптички промјењивом бојом.

Ефекат промјене боје се види када се новчаница посматра под различитим углом.

На 50 КМ боја се мијења од љубичастоцрвене у зеленкастосмеђу, а на 100 КМ боја се мијења од златносмеђе до маслинастозелене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана