У околини Медвеђе 800.000 тона бакра и 78 тона злата

Танјуг
У околини Медвеђе 800.000 тона бакра и 78 тона злата

Компанија "Дунав Минералс" наставиће геолошка истраживања на подручју Тулара у општини Медвеђа у Србији, гдје су према досадашњим прорачунима утврђене минералне резерве бакра од 800.000 тона и 78 тона злата, рекао је Фил Фокс, менаџер истраживања.

Фокс је објаснио да се истраживања на лежишту Кисељак код Тулара обављају годину и по дана и да је узето више стотина узорака са дубине до 80 метара.

Та истраживања су, према ријечима Фокса, показала да постоји лежиште са 300 милиона тона руде, која садржи око 0,27 одсто бакра и 0,26 грама злата по тони руде.

- Да би овај ресурс постао рудник, морамо да урадимо још низ студија, као што су металуршка, економска, социјална и студија утицаја на животну средину. За све то биће потребно још две до три године, а за то време наставићемо додатна бушења тла - рекао Фокс.

"Дунав Минералс" је филијала канадске компаније "Dunav Resources Ltd", која је у току ове године за истраживања на подручју Србије инвестирала 10 милиона евра, подсjетио је Драган Драгић, пројект геолог у "Дунав Минералс".

- Налажење и развој економски оправданог лежишта и претварање у оперативни рудник је дуг и скуп процес. На налазишту Кисељак, ми смо на почетку тог процеса. Глобално, само један од 1.000 истраживачких пројеката постане економски оправдан рудник - казао је Драгић.

У фирми "Дунав Минералс" у Тулару запослено је 37 људи, који су углавном са подручја Медвеђе.

Они кажу да су задовољни послом и примањима, а надају се да ће радити, када се за то стекну услови, у правом руднику.

Слободан Драшковић, предсjедник општине Медвеђа, очекује да могуће отварање рудника допринесе развоју тог подручја, које је једно од најсиромашнијих у Србији.

- Ми на нашем подручју већ имамо рудник „Леце" где је посао добило између 350 и 370 радника. Ако се отвори и овај рудник, рачунамо да ће у Тулару радити око 300 радника. То значи да ће се зауставити миграција становништва, вратиће се они људи који су отишли, а општина ће од пореза имати добит - изјавио је Драшковић.

Лежиште Кисељак у Тулару се налази у југо-западном делу Лецког магматског комплекса у јужној Србији и други је највећи магматски комплекс у Србији послије Тимочког комплекса.

На подручју Медвеђе, налази се седам рудних поља и један рудник олова и цинка у мјесту Леце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана