У нову годину са мањим дугом

Јана Кезић
У нову годину са мањим дугом

БАЊАЛУКА - Пред привредницима и јавним сектором у Српској је посљедња овогодишња шанса за пребијање дугова, а иако се из мјесеца у мјесец на мултилатералне компензације на Бањалучкој берзи пријављује све мање учесника и привредници и челници локалних заједница сматрају да је ову шансу потребно искористити, јер је то прави пут за увођење финансијске дисциплине.

Према подацима објављеним на Бањалучкој берзи, шеста овогодишња компензација заказана је за сутра, а унос обавеза почиње већ данас.

- Пријављују се обавезе доспјеле до 1. децембра ове године путем обрасца који се може преузети на интернет страници берзе - навели су из Бањалучке берзе и додали да ће се исправка уноса вршити до 17. децембра до 15 часова.

Навели су и да учесници могу пријављивати обавезе и према привредним субјектима из ФБиХ који су регистровани у овом систему.

Предсједник Подручне привредне коморе Добој Радован Пазуревић казао је за “Глас Српске” да је потребно увести финансијску дисциплину у свим секторима.

- Сматрам да и јавне установе треба да буду у финансијској кондицији и да нико никоме ништа не дугује - казао је Пазуревић.

Како је додао, ако је неко некоме дужан, а онај који потражује не зна када ће пристићи та средства, онда је тешко и не може се ништа релаксирано планирати.

- Моје размишљање је да би требало ићи у том правцу ако треба некоме да да се помогне да се можда и финансијске институције и банке мало укључе да коначно скинемо то питање с дневног реда и да више немамо потраживања која трају дуго времена - казао је Пазуревић.

Предсједник Савеза општина и градова у РС Љубиша Ћосић каже да се већ неколико година ствара прилика да се мултилатерална компензација примјењује као финансијски инструмент за убрзање привредних и новчаних токова.

- Од када су почеле мултилатералне компензације то се заиста показало као добар алат за измирење обавеза између различитих субјеката. Још једном апелујем на све локалне заједнице, тако и на све њихове партнере и добављаче да искористе прилику коју пружа мултилатерална компензација и смање своје обавезе или потраживања - казао је Ћосић.

Како је додао, битно је што су општине и градови били у прилици да своје обавезе и потраживања измирују са различитим привредним субјектима.

Резултати

До сада је путем мултилатералних компензација пребијено више од милијарду марака обавеза и потраживања. Према подацима Бањалучке берзе, од прве компензације, која је одржана 2015. године, најбољи резултат остварен је 2017. године, када је пребијено више од 195 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана