У новембру 35.796 радника било пријављено на најнижу плату

СРНА
У новембру 35.796 радника било пријављено на најнижу плату

Бањалука - У Републици Српској је, према обрађеним пријавама пореза по одбитку за новембар, 35.796 запослених било пријављено на најнижу прописану плату, подаци су Пореске управе.

Према подацима Пореске управе Републике Српске са обрађених пореских пријава пореза по одбитку за новембар 2013. године, 35.796 запослених у Републици Српској било је пријављено на најнижу прописану плату.

"Пореска управа није добила било какве пријаве од запослених да дио плате примају на руке, већ су таква сазнања долазила тек онда када радници више нису у радном односу", саопштено је из Пореске управе Републике Српске.

У саопштењу се наводи да је Пореска управа надлежна за контролу обрачуна и уплата пореза и доприноса, док контрола плате коју послодавац и радник уговором регулишу није у надлежности Пореске управе.

"У посљедњих неколико мјесеци инспектори Пореске управе открили су и да се исплата плата врши посредстом синдикалних рачуна, због чега су против одговорних лица поднесени извјештаји тужилаштву", додаје се у саопштењу.

Укупно је у 2013. години Пореска управа поднијела 27 кривичних пријава о основама сумње да су почињена кривична дјела, махом утаје пореза и доприноса.

Из Пореске управе подсјећају да су њихови инспектори у 2013. години обавили 4.481 контролу, гдје су утврдили и наложили за плаћање 52.362.307 КМ непријављених пореских обавеза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана