У Њемачкој запослено 1.382 грађана БиХ

Срна
У Њемачкој запослено 1.382 грађана БиХ

Сарајево - Агенција за рад и запошљавање БиХ је до 30. септембра у сарадњи са ентитетским и Заводом за запошљавање Брчко дистрикта, на основу договора са њемачким властима, посредовала у запошљавању 1.382 грађана БиХ.

У Бону је 2013. године између Централне канцеларије за посредовање стручне радне снаге при Агенцији за рад Њемачке и Агенције за рад и запошљавање БиХ потписан договор о посредовању при запошљавању радника /његоватеља/ из БиХ у Њемачкој на одређено вријеме.


Из Владе Федерације БиХ саопштено је да је на данашњем састанку у Сарајеву федералног министра рада и социјалне политике Веска Дрљаче са државним секретаром Њемачке за рад и социјална питања Јоргом Асмусеном истакнуто да је, уз остале реформске области, тржиште рада у ФБиХ једно од оних које треба системски уредити.

Циљ је, како је речено, уз нови Закон о раду, те друге прописе чије доношење слиједи, створити услове за већу мобилност запослених, али и омогућити инвеститорима повољнији амбијент за покретање бизниса.

У саопштењу се наводи да су саговорници разговарали првенствено о социо-економском развоју у свјетлу провођења Реформске агенде, прије свега Закона о раду у ФБиХ, те питањима незапослености младих и жена.

Кроз једну од предстојећих активности, Влада ФБиХ ће радити на преквалификацији незапослених за дефицитарна занимања и оспособљавању кадрова с циљем лакшег приступа европским претприступним фондовима.

Уз остале мјере које већ проводи, или намјерава провести, федерална Влада је у овој буџетској години као подршку пројектима запошљавања издвојила 20 милиона КМ, а за 2016. годину за ове намјене је предвиђено 50 милиона КМ.

На састанку је било ријечи и о индустријским зонама у ФБиХ, те је, уз констатацију да је садашњи њихов капацитет недовољан, речено да је Влада ФБиХ покренула иницијативу за отварање великих индустријских зона с комплетном инфраструктуром у којима би производно оријентисани инвеститори имали посебене погодности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана