У нафтну индустрију 650 милиона евра

Вања Штрбац
У нафтну индустрију 650 милиона евра

БAЊA ЛУКA - Руски партнери намјеравају да у наредним годинама у нафтну индустрију Републике Српске уложе укупно 650 милиона евра.

Казао је ово у петак у Бањој Луци премијер РС Милорад Додик по повратку из Москве. Он је казао да је са представницима компаније "Зарубежњефт" разговарао о даљем наставку реконструкције Рафинерије нафте у Броду, гдје је та компанија предузела активности за пуштање у погон нове линије, подизање капацитета са 1,2 милиона на 4,2 милиона тона прераде сирове нафте и достизање квалитета "евро 5".

- Руски партнери заинтересовани су да се закључи уговор о концесији за истраживање лежишта сирове нафте и природног гаса које би радиле компаније "Зарубрежњефт" и "Гаспромњефт". Постоји интересовање да се у бродској рафинерији отвори царински терминал, а потврђена је и спремност да се убрзају све активности на пројектовању и изградњи пруге Брод - Модрича у дужини од 47 километара - нагласио је премијер РС.

Додик је рекао да су руски партнери спремни да за ширење бензинских пумпи и 300 продајних објеката, те за модернизацију и реконструкцију постојећих "Петролових" пумпи уложе 150 до 200 милиона евра, док укупна инвестиција компанија "Зарубежњефт" и "Њефтегазинкор" у сљедећих пет година износи преко милијарду евра.

Он је рекао да је са руским партнерима договорено да се у оквиру пројекта "Јужни ток" и прикључења РС том гасоводу крене у вишу оперативну фазу, кроз израду студије изводљивости која ће бити интегрални дио бизнис плана.

Истакао је да је у разговорима са руским партнерима било говора и о изградњи аеродрома у Требињу, за који се ради претходна студија изводљивости која ће бити завршена до краја априла.

Незадовољан процесом приватизације, Додик је казао да ће Влада, у складу са законском обавезом, идућег мјесеца Народној скупштини РС поднијети информацију о том процесу.

- У овом процесу није била кључна Комисија за ревизију процеса приватизације већ Специјално тужилаштво РС и Суд, јер су једино они могли да пониште незаконите приватизације - истакао је Додик и додао да је незадовољан и радом Специјалног тужилаштва РС, Тужилаштва РС, Специјалног суда и Суда, јер се очигледно види да "они попримају елементе утицаја неких заинтересованих кругова који су вршили криминалну приватизацију".

"Штрабаг"

Премијер РС је рекао да би Влада са аустријском компанијом "Штрабаг" могла до краја марта, а најкасније у првој седмици априла, да потпише споразум о изградњи аутопута Бања Лука - Добој.

- "Штрабаг" до краја марта мора Влади РС да предочи своје финансијске способности за изградњу ове дионице аутопута. Aко се то не деси, онда ћемо се усмјерити на алтернативне могућности које ће обезбиједити да до јуна имамо јасно прецизирану ситуацију о томе на који начин ће се градити ова дионица - нагласио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана