У минус на рачуну, па по намирнице

Маријана Миљић
У минус на рачуну, па по намирнице

БAЊAЛУКA - Становници Републике Српске од почетка године све се више задужују да би финансирали основне животне потребе, а минуси на рачунима постали су најтраженији банкарски производ у Српској.

Просјечна плата у јануару ове године износила је 788 марака, док је потрошачка корпа за четворочлану породицу достигла 1.396 марака, па су становници Српске за измирење основних животних потреба остали "кратки" за око 600 марака.

С обзиром на то да су брашно, хљеб, млијеко, шећер, уље, воће, поврће и цигарете, те комунални трошкови и телефонирање у јануару драстично поскупјели, већина становника помоћ је потражила у банци.

У Рајфајзен банци кажу да су становници у претходном периоду често користили дозвољени минус на рачуну.

- Ова услуга често је коришћена као један од начина да се финансирају основне животне потребе - наводе у Рајфајзену и додају да банка клијенту дозвољава прекорачење по рачуну у износу од 100 до 200 одсто редовних примања.

НЛБ Развојна банка минусе по рачунима одобрава само клијентима који су три мјесеца примали плату преко банке.

- Највеће задужење по рачуну је у висини двије плате - кажу у НЛБ-у и додају да је током посљедњих мјесец и по, прекорачење по рачуну у њиховој банци било веома тражено.

У Балкан инвестмент банци наводе да биљеже раст задуживања по рачунима у посљедње вријеме.

Предсједник Покрета потрошача Републике Српске Драгутин Бошковић рекао је да становници Српске морају на неки начин да набаве основне животне намирнице.

- Није добро то што се раст цијена покушава пребродити минусима у банци - каже Бошковић и додаје да додатно задуживање представља "зачарани круг".

- Ријетко ко може да измири минус по рачуну већ са идућим примањем, тако да то није излаз - каже предсједник Покрета потрошача.

Раст цијена

Драгутин Бошковић рекао је да је тренутно немогуће процијенити да ли ће се раст цијена у Републици Српској зауставити у овој години.

- То зависи од раста цијена у свијету, те од прилика на иностраном и домаћем тржишту. Aко принос пшенице у овој години буде добар, раст цијена брашна и хљеба могао би да се заустави већ почетком јуна - рекао је Бошковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана