У Милану отворена Свјетска изложба EXPO 2015.

Танјуг
У Милану отворена Свјетска изложба EXPO 2015.

Mилано - У Милану је данас отворена Свјетска изложба EXPO 2015, која ће трајати до 31. октобра, са темом “Нахранимо планету, енергија за живот”.

На овој најзначајнијој свјетској изложбеној манифестацији учешће су пријавиле 144 земље, а очекује се више од 21 милион посјетилаца из цијелог свијета.

Изложба је данас отворена у нади да ће шестомјесечни свјетски сајам, са храном као темом, бити катализатор економског опоравка, али и у страху да не скрене пажњу на дубоко укоријењене проблеме Италије, преноси АФП.

Прва глобална изложба послије оне у Шангају прије пет година више пута је одлагана, а комплекс у којем се одржава није у потпуности завршен.

Корупционашки скандали, страхови од насилних протеста и посртање економског опоравка - све је то атмосферу учинило прилично суморном уочи отварања изложбе, наводи француска агенција.

Међутим, спектакуларни концерт тенора Андрее Бочелија и кинеског пијанисте Ланг Ланга уз оперу и хор испред величанствене готске катедрале у Милану поводом отварања изложбе подсјетио је на способност ове земље да креативношћу надомјести своје пропусте на другим плановима.

Организатори предвиђају 21 милиона посетилаца током шест мјесеци и приходе од 10 милиона евра као подстицај италијанској економији кроз приходе од туризма и повећане инвестиције.

Више од милион Кинеза очекује се на изложби у Милану, а италијански званичници се надају да ће неки од њих постати дугорочни пословни партнери.

Милано је данас под јаким обезбјеђењем, пошто је најављен марш покрета “Не EXPO”, а раније ове недјеље је полиција извела рације из предострожности како би спријечила евентуалне инциденте радикалних група осумњичених да планирају обрачун са безбједносним снагама током демонстрација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана