У кризи водеће свјетске економије

Глас Српске
У кризи водеће свјетске економије

ТОКИО - Финансијска криза избацује из колосјека водеће свјетске економије, гурајући их у рецесију.

Јапанска индустријска производња и потрошња становништва нагло су пали у октобру. Темпо којим компаније смањују продукцију, а народ одустаје од трошења, изненадио је економисте и наводи на закључак да другој највећој привреди свијета пријети дубља и дужа рецесија него што се

мислило.  Aуто-индустрија је најтеже погођена, а њене невоље су почеле да се преливају на друге секторе, као што су челичане.

Канада се у петак придружила растућем броју држава које су званично у рецесији. Јапан, Њемачка, Италија и еврозона као цјелина, већ су на листи на којој се очекује скоро прикључење СAД и Велике Британије. Влада Канаде каже да очекује да ће се девета највећа свјетска економија умањити у овом и наредном кварталу. Aли, за разлику од многих са којима дијели судбину, канадска држава није понудила готово никакву помоћ привреди.

Као даљи доказ да чак и нове економске силе нису поштеђене,
очекује се да ће Индија објавити најнижи привредни раст у трећем кварталу за протекле четири године.

У Јужној Кореји, четвртој највећој економији Aзије, неочекивано оштар пад фабричке продукције у прошлом мјесецу наводи аналитичаре да говоре о пуној рецесији, а не успоравању о коме говори влада.

На Тајвану, два водећа свјетска произвођача чипова, TSMC и UMC, у петак су рекли да ће смањити трошкове за 20 одсто у очекивању великог пада у сектору.

- Суочена са снажним растом незапослености послије избијања глобалне финансијске кризе, Шпанија ће у јавне радове и друге мјере сузбијања рецесије уложити додатних 11 милијарди евра - рекао је премијер Шпаније Хозе Луис Родригез Запатеро.

Већи дио најављених средстава намијењен је локалним властима за улагања у пројекте јавних радова.

Суочен са падом потражње који је довео до затварања неколико фабрика и отпуштања радника, шпански аутомобилски сектор,  који извози 80 одсто производње и заслужан је за 10 одсто БДП био је присиљен затражити помоћ од владе.

Привреда Шпаније погођена је наглим привредним успоравањем усљед притисака глобалне кредитне кризе. У трећем овогодишњем тромјесечју ослабила је по први пут од 1993. године, и то 0,2 одсто, приближивши се ивици рецесије.

Повјерење

Суморни подаци из Јапана услиједили су послије јучерашње опомене Кине да је експлозивни економски раст највеће земље у развоју у оштром успоравању које пријети њеној стабилности, док је у Европи пословно повјерење у еврозони пало на најнижу грану у 15 година подстичући захтјеве за новим смањењем регионалних камата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана