У кризи уштеђено 187,6 милиона марака

Марина Чигоја
У кризи уштеђено 187,6 милиона марака

БAЊAЛУКA - Влада РС успјела је да сачува фискалну и социјалну стабилност Српске и у години свјетске економске кризе, а укупна уштеда свих нивоа власти износи 187,6 милиона марака.

Рекао је ово министар финансија РС Aлександар Џомбић
излажући посланицима Народне скупштине РС Информацију о имплементацији Aкционог плана за спровођење мјера за ублажавање негативних ефеката свјетске економске кризе на привреду РС, која је послије цјелодневне расправе јуче усвојена. Од 19 мјера из основног пакета, десет се реализује у континуитету, пет је реализовано у потпуности, двије дјелимично, спровођење једне је у току, а једна мјера није реализована.

- Осим уштеда у републичком буџету, општине и градови уштедјели су 92,6 милиона марака, а ванбуџетски фондови 25 милиона марака - казао је Џомбић, преноси Срна.

Министар финансија је истакао да је Влада на вријеме и тачно процијенила да РС неће имати директне посљедице свјетске економске кризе, што се и десило будући да је банкарски сектор остао стабилан.

- Мјере за ублажавање посљедица кризе усвојили смо већ на почетку 2009. године међу првима у региону - рекао је Џомбић.

Додао је да се развојна компонента буџета РС огледа у повећању средстава за подстицај пољопривреде која су са 80 милиона лани порасла на 81,6 милиона марака.

Из привредно-развојне компоненте Развојног програма РС преко Инвестиционо-развојне банке РС у прошлој и претпрошлој години, те до 26. априла 2010. године пласирано је 467,4 милиона марака.

- Директни резултати рада ИРБ-а РС  били су одржавање око 18.500 и отварање нових 3.500 радних мјеста - нагласио је Џомбић.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић казала је да је 24 одсто послодаваца у РС најавило могући вишак радника.

- Зато тражимо да буде основан фонд солидарности. Ова институција, служила би за заштиту и радника и послодаваца, те очувала постојећу запосленост - рекла је Мишићева и додала да би се са два милиона марака у том фонду могло сачувати више од 4.000 радних мјеста.

Џомбић је рекао да ће рјешавање проблема незапослених у 2010. години бити један од приоритета Владе.

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић поздравио је Владине мјере и додао да их је потребно допунити.

Предсједник Скупштине Удружења економиста "SWOT" Горан Рачић сматра да би стање у привреди било горе да мјере нису донесене. Додао је да је битно да се настави са њиховом реализацијом и у сљедећем периоду, те да се што прије оснује Гарантни фонд.

БДП

Министар финансија РС рекао је да је бруто друштвени производ РС у 2009. години номинално растао за 0,1 одсто у односу на годину раније, када је износио 8.489 милиона марака. Реална стопа раста била на нултом нивоу. Додао је да је, имајући у виду кретање БДП-а, у земљама окружења, јасно да је нулта реална стопа раста БДП-а у РС доказ да су мјере Владе дале резултате у очувању привредне активности. Просјечна пензија у 2009. години у односу на 2008. годину повећана је са 297 марака на 320 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана