У крафт пиву из Српске уживаће и Аустријанци

Милош Васиљевић
У крафт пиву из Српске уживаће и Аустријанци

БАЊАЛУКА - Производња занатског пива све је популарнија код нас и у свијету, а осим домаћих пивопија, у најбољим крафт пивима из Српске од јесени ће моћи да уживају и Аустријанци.

Како кажу произвођачи, домаћа крафт пива већ су доступна у Швајцарској. Директор бањалучке краф пиваре “Горштак” Никола Галић казао је да ће се њихови производи од јесени моћи наћи у аустријским маркетима.

- “Горштак” је недавно учествовао у програму “Фит4Аустриа” који је организовало Представништво Републике Српске у Бечу у сарадњи са Иновативним центром Бањалука. Ту је било много привредника из Српске, а стекли смо основна знања о њиховом тржишту и упознали се са тамошњим правилима - казао је Галић. Нагласио је да је ријеч о великом тржишту те да квалитет мора бити на првом мјесту.

- Ово је значајна прилика за произвођаче занатског пива из Српске, јер у Аустрији имамо бројну дијаспору и многи од њих су већ пробали наша краф пива - рекао је Галић. Истиче да је производња занатског пива скупља од индустријског, јер се користе квалитетније сировине.

- Ријеч је о производњи уз помоћ савремене опреме у којој је акценат на разноврсности и квалитету, за разлику од индустријске производње, гдје је акценат на масовности - наглашава Галић.

Према његовим ријечима, мале пиваре имају високу производну цијену па су цјеновно ближи аустријском него домаћим тржишту.

- Не треба заборавити да свака крафт пивара прави уникатна пива, али и да мали произвођачи имају симболичну продају код нас - рекао је Галић.

Нагласио је да су већ присутни на европском тржишту, али да је циљ да извоз буде додатно унапријеђен.

- Договор је да на јесен покренемо извоз у Аустрију. За сада извозимо у Швајцарску, у регији Цирих. Чак једну врсту пива са мањим процентом алкохола правимо специјално за њих - рекао је Галић.

Власник “Мастер крафт” пиваре из Бањалуке Љубомир Марић рекао је за “Глас” да су они први почели да извозе у Швајцарску, Србију и Хрватску, али да су тренутно то обуставили, али да немају рачуницу.

- Када извозимо наше занатско пиво, морамо урадити додатне анализе које су скупе чак и у Србији па када саберемо све, буде нам већи трошак анализе и транспорта него што кошта производња, јер се за литар пива мора урадити анализа која кошта марку. Постало је нерентабилно, што бисмо рекли “скупља пита од тепсије” па смо се окренули да наше производе пласирамо у нашој пивници - рекао је Марић, додавши да су царински намети највећа кочница за извоз.

Брчко

Директор крафт пиваре “Лауфер” из Брчког Коста Стевановић казао је за “Глас Српске” да још не извозе у иностранство.

 - Фокус нам је на домаћем тржишту. Није нам циљ да сву количину пласирамо у иностранство, јер крафт пиво обожавају наше пивопије. Ипак, не кријемо да бисмо вољели да се позиционирамо и на међународном тржишту - рекао је Стевановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана