У изградњи само десет малих хидроелектрана

Марина Чигоја
У изградњи само десет малих хидроелектрана

БАЊАЛУКА - Реализација концесионих уговора у Републици Српској и даље је на веома ниском нивоу, што потврђује податак да је од 118 уговора о концесијама за изградњу малих хидроелектрана, тек десетак ХЕ при крају или је завршено.

Влада РС разматрала је у четвртак извјештај о раду Комисије за концесије РС за прошлу годину.

Према ријечима предсједника Комисије за концесије РС Предрага Ашкрабића, основни разлог слабе реализације уговора је то што је веома мали број концесионара испуњавало своје обавезе, али и то што многа питања нису ријешена прије него што су се концесије додјељивале.

- Ресорна министарства требало је да прије додјеле концесија ријеше проблем водопривредних основа које умногоме стварају проблеме. Водопривредна основа за ријеку Врбас и није готова, због чега не могу да се створе услови за већи дио малих ХЕ које су лоциране на Врбасу, а нарочито на Врбањи на којој има сигурно 20 мини-хидролектрана - казао је Ашкрабић и додао да издавање еколошких дозвола дуго траје, те да један број општина уопште неће да сарађује кад је у питању градња малих ХЕ.

Када је ријеч о обавези концесионара, Ашкрабић каже да су то обично неорганизоване фирме за тако сложену врсту грађевинских објеката, те да највећи број концесионара нема довољно новца да изгради ове објекте.

- Ти објекти су на граници исплативости и нису посебно интересантни банкама да би ушле у њихово кредитирање. Сви концесионари су ушли у пројекте са 30 одсто свог капитала, а 70 су планирали покрити кредитима. Међутим, како је дошло до проблема са финансирањем, и банке које су некад биле врло заинтересоване за ове пројекте одједном су то избациле из својих планова - нагласио је Ашкрабић и додао да је у РС лани закључен само један уговор о концесији.

Додао је да концесионари кад су предавали захтјеве, нису водили рачуна о врло битним стварима као што је цијена прикључка која је врло доминантна величина у реализацији пројекта.

- По правилнику који је "Електропривреда РС" издала прије неколико година, они ће морати значајна средства да издвоје да би могли да се прикључе, а нису водили рачуна о тим трошковима - истакао је Ашкрабић.

Влада РС усвојиле је у четвртак Приједлог  закона о концесијама, чији је основни циљ да се у области концесија успостави правни оквир који ће обезбиједити ефикасније функционисање система концесија и отклоне досадашњи недостаци у поступку додјеле концесија.

Раскид уговора

Ашкрабић каже да је Министарство индустрије, енергетике и рударства РС лани предложило 26 раскида о концесијама за мале ХЕ, те да се још увијек воде активности на томе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана