У истраживања налазишта нафте на подручју РС биће уложено 6,59 милиона евра

Агенције
У истраживања налазишта нафте на подручју РС биће уложено 6,59 милиона евра

БЕОГРАД - У истраживања потенцијалних налазишта нафте и гаса на територији Републике Српске до краја ове године биће уложено 6,59 милиона евра, рекли су у Нафтној индустрији Србије, преносе агенције.

За сада се изводе такозвана 2Д сеизмичка испитивања у Републици Српској, које за потребе “Јадран – Нафтагаса” изводи компанија “Калињинград геофизика”.

Осим тих истраживања, у Научно технолошком центру НИС-а анализирају се сви стари подаци 2Д сеизмичких профила и података који су рађени прије двадесетак и више година, а посједују их компаније НИС и “Зарубежњефт”.

Компанија “Јадран-Нафтагас” започела је 1. новембра прошле године регионална 2Д сеизмичка испитивања на истражном простору Нови Град-Добој (Општине: Козарска Дубица, Нови Град, Костајница, Приједор, Оштра Лука, Бањалика, Челинац, Прњавор и Добој) и 490 километара детаљних 2Д рефлективних сеизмичких испитивања на истражном простору Семберије (Општине: Бјељина, Угљевик, Лопаре и мањим дијелом Зворник).

У НИС-у кажу да се завршетак регионалних и детаљних 2Д сеизмичких испитивања очекује у овом мјесецу на простору Семберије, а затим, такође овог мјесеца, почињу детаљна 2Д сеизмичка испитивања на подручју Посавине.

Послије обраде и интерпретација резултата из Семберије и Посавине биће лоцирана прва истражна бушотина на подручју Републике Српске.
До краја 2014. године, инвестиције “Јадран-Нафтагаса” у истраживање нафте и гаса у Републици Српској износиће око 41 милион долара.

“Јадран - Нафтагас” је заједничко предузеће НИС “Гаспромњефта” и “Њефтгасинкора”, основано 14. децембра 2010. године у Бањалуци, са основном дјелатношћу истраживања и производње угљоводоника на територији Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана