У ин­дус­три­ји Ре­пу­бли­ке Српске прои­зводња ве­ћа 8,7 од­сто

Нада Бранковић
У ин­дус­три­ји Ре­пу­бли­ке Српске прои­зводња ве­ћа 8,7 од­сто

БAЊA ЛУ­КA - Пре­ма по­да­ци­ма Ре­пу­бли­чког за­во­да за ста­тис­ти­ку, ин­дус­три­ја Ре­пу­бли­ке Српске за се­дам мје­се­ци ове го­ди­не биљежи раст оби­ма прои­зводње за 8,7 од­сто у одно­су на ис­ти пе­ри­од ла­ни.

Пре­ма по­да­ци­ма Ми­нис­тар­ства при­вре­де, енер­ге­ти­ке и ра­зво­ја РС зна­ча­јан до­при­нос овом по­ве­ћању да­ла је прои­зводња  стру­је, ко­ја је у по­сма­тра­ном пе­ри­оду по­ве­ћа­на 23,5 од­сто у одно­су на јул 2007. го­ди­не.

- У ју­лу ове го­ди­не прои­зводња ТЕ “Гац­ко” је 150,27 ГЊх што је за 0,33 од­сто ви­ше од пла­на ко­ји је пре­дви­ђен Елек­тро­енер­гет­ским би­лан­сом РС за 2008. го­ди­ну, док је у ис­том мје­се­цу ТЕ “Угљевик” ос­тва­ри­ла прои­зводњу од 149,30 ГЊх што је 6,64 од­сто ви­ше од пре­дви­ђе­ног пла­на - са­оп­ште­но је из овог ми­нис­тар­ства.

У ју­лу ове го­ди­не у ру­дни­ку “Бо­гу­то­во Се­ло” прои­зве­де­но је  714.950 ку­бних ме­та­ра от­крив­ке, што је 14,37 од­сто ви­ше од пла­на.

- Прои­зводња у облас­ти ру­дар­ства од ја­ну­ара до ју­ла 2008. го­ди­не биљежи ве­ћи обим прои­зводње за 20,5 од­сто у одно­су на ис­ти пе­ри­од ла­ни. Нај­зна­чај­ни­је по­ве­ћање има ва­ђење ка­ме­ног и мрког угља, ли­гни­та и тре­се­та гдје је за­биљежен раст оби­ма прои­зводње за 68,6 од­сто у одно­су на ис­ти пе­ри­од про­шле го­ди­не - ис­та­кла је пор­тпа­рол ми­нис­тар­ства Aле­ксан­дра Ву­ка­ши­но­вић.

До­да­ла је да је из ана­ли­зе рас­та фи­зи­чког оби­ма прои­зводње у облас­ти­ма тек­стил­не ин­дус­три­је од 10,5 од­сто и ин­дус­три­је ко­же и обу­ће за 3,3 од­сто, видљиво да нај­ве­ћи ути­цај на раст прои­зводње има­ју прои­зво­ђа­чи код ко­јих до­ми­ни­ра прои­зводња влас­ти­тих прои­зво­да за инос­тра­но и до­ма­ће тржи­ште, те уво­ђење но­вих те­хно­ло­ги­ја.

- Од ја­ну­ара до ју­ла ове го­ди­не у облас­ти прои­зводње на­мје­шта­ја за­биљежен је раст од 23,4 од­сто у одно­су на ис­ти пе­ри­од ла­ни - ис­та­кла је Ву­ка­ши­но­ви­ће­ва.

Ме­тал­ни прои­зво­ди     

На пад прои­зводње ме­тал­них прои­зво­да за 16 од­сто у одно­су на ис­ти пе­ри­од 2007. го­ди­не по­се­бно је ути­цао раст ци­је­на че­ли­ка у се­дам мје­се­ци 2008. го­ди­не, као и не­га­ти­вни ефе­кти по­ве­ћања ци­је­на наф­тних де­ри­ва­та.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана