У "ХЕ на Требишњици" успјешни и ремонт и производња

ГС
У "ХЕ на Требишњици" успјешни и ремонт и производња

ТРЕБИЊЕ - Ремонт постројења Хидроелектране Требиње 1, који дјелују у саставу "ХЕ на Требишњици", иде задовољавајућом и предвиђеном динамиком, у шта су се, обилазећи објекте ХЕ Требиње 1 и Требиње 2 увјерили и генерални директор овог предузећа Гордан Мишељић и директор "Електропривреде РС" Лука Петровић са сарадницима.

Након обиласка постројења и заједничких састанака са руководством и инжењерима оба објекта, Мишељић је подсјетио да је у току ремонт ХЕ Требиње 1, најзначајнијег објекта у власништву ХЕТ-а, те да је у сриједу завршено безнапонско стање, а све ће бити завршено до 13. октобра.

"Све се ради властитим снагама и у властитој режији, један, други, па трећи агрегат, тако да у сваком моменту имамо два расположива агрегата, али оно што ће нама тренутно сметати у производњи јесте завршетак ремонта ХЕ Плат (Дубровник), који ће трајати до 3. октобра, јер се тамо ради ремонт оба агрегата истовремено, тако да смо ту мало оштећени када је производња у питању", образлаже Мишељић.

Он додаје да у пословима нема непредвиђених околности, те да су у одличном стању погони чија се опрема редовно сервисира, замјењују застарели дијелови, па је спремност агрегата увијек стопроцентна.

"Мислим да се у задњих десет година три или четири пута десио неплански испад електране, али су они трајали јако кратко и у питању су били минути, а не сати и агрегати су враћани на мрежу", казао је Мишељић, а преносе Независне.

И директор Матичног предузећа "Електропривреда РС" Лука Петровић се након обиласка објеката сложио да се врло успјешно одвијају и ремонт и производња, напомињући да је то и за очекивати јер је, како каже, ХЕТ једна од најстабилнијих и најважнијих карика у њиховом систему, са изузетном спремношћу за укључивање у функционисање тога система.

"Након што нас је директор упознао са плановима и активностима ремонта, и сами смо се увјерили да радови уредно теку, разумијевајући да су увезани ремонти хидроелектрана Дубровник и Требиње, па након 15 дана радова имамо већ два агрегата спремна за рад на мрежи и у случају потреба, са тренутном котом од 361 метара над морем, можемо да користимо те агрегате, радујући се новим падавинама и повећању коте Билећког језера, новим дотоцима који ће поправити стање", казао је Петровић.

Напомињући да ХЕ Дабар дјелује у саставу ХЕТ-а, те да финансирају многе послове, поред кредитног аранжмана са Кинезима, он је поновио да се радови на овом дијелу система Горњих хоризоната настављају на осам објеката и поред једне процедуралне грешке и неприложеног документа, што је касније исправљено.

"Увијек су на мети наши хидроенергетски објекти, наше инвестиције, разних невладиних институција које се финансирају на сумњив начин и тиме желе зауставити овај значајан пројекат, што се неће десити, јер ми имамо сву документацију чисту и помоћи ћемо ресорном министарству да исправи процедуралну грешку", рекао је Петровић, напомињући да грешка која се десила на доводном тунелу нема везе са кинеским аранжманом.

Милорад Митровић, шеф Електрослужбе на погону ХЕ Требиње 1, такође је потврдио да овај, иначе редовни годишњи ремонт, тече предвиђеном динамиком и по плану, те да је вршен преглед и ревизија опреме и електроенергетских постројења у току десетодневног безнапонског стања, гдје нису примијетили веће кварове.

"Такође смо у том периоду имали и испитивање енергетских трансформатора на 120-киловолтном постројењу, а тренутно се врши ремонт агрегата 1, који ће такође трајати десет дана, а након њега слиједи десетодневни ремонт агрегата 2, па агрегата 3 у трајању од 12 дана, гдје могу рећи да вршимо антикорозивну заштиту првог агрегата на дијелу цјевовода око затварача, а на генератору 3 ћемо вршити замјену управљачког дијела побудног система", објаснио је Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана