У губицима због нередовних платиша

Свјетлана Тадић
У губицима због нередовних платиша

БAЊA ЛУКA - Предузећа у Републици Српској због непостојања законом прописаног рока за плаћање испоручене робе на наплату потраживања чекају и по шест мјесеци, те наводе да су због тога у великим губицима.

Према подацима Aгенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (AПИФ) Бања Лука, у 2009. години предузећа су од домаћих купаца потраживала близу 2,2 милијарде марака, а од купаца из иностранства око 318 милиона марака. 

- Према финансијским извјештајима за 2009. годину, дуговања која потражују предузећа и задруге у Српској већа су за око 30 милиона према домаћим и за око 91 милион према страним купцима у односу на 2008. годину - рекао је директор ове агенције Ђорђе Микеш. 

У Републичкој агенцији за развој малих и средњих предузећа истичу да се подразумијева да је купац дужан да плати продавцу преузету робу или услуге, али да не постоји законом прописан рок за плаћање.

- Пословна пракса подразумијева период плаћања од 30 до 60 дана, али се на наплату често чека много дуже. Већина предузетника у продајном ланцу међусобно је повезана, тако да застој у плаћању код једног повлачи за собом тешкоће у пословању осталих предузећа у ланцу - рекао је директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Слободан Марковић.

Власник предузећа "Живанић ДС" из Прњавора Десимир Живанић каже да на наплату потраживања за испоручену робу чека у просјеку шест мјесеци.

- Моја фирма се бави примарном производњом и обавезан сам да обезбиједим новчана средства за свакодневну прехрану стоке. На наплату се чека предуго, а стока не може да чека шест мјесеци на храну - истиче Живанић.

Додаје да се рок за плаћање испоручене робе дефинише уговором са купцем, али исто тако, купци се не могу натјерати на поштовање уговора.

- Купци често уцјењују произвођаче прекидом сарадње, а с обзиром на то да немају сви могућност да своју робу извозе, принуђени смо да испоручујемо робу и под условима који нам не иду у прилог, како посао не би пропао - рекао је Живанић и додао да, ако се не спријечи овакав однос према примарним произвођачима, они ће доћи у ситуацију да обуставе производњу јер неће имати средстава за њено одржавање.

Власник предузећа "Фламинго" из Требиња, које се бави производњом намјештаја, Бранко Морић каже да је данас један од највећих проблема у пословању домаћих предузећа управо наплата потраживања, која се често отегне и на више од шест мјесеци.

Са циљем смањења дуговања и заустављања тренда раста ненаплаћених потраживања, Привредна комора РС омогућила је предузећима да провјере бонитет потенцијалних домаћих и регионалних купаца.

Кредитна линија

У Републичкој агенцији за развој малих и средњих предузећа кажу да је Инвестиционо-развојна банка РС креирала посебну кредитну линију за откуп недоспјелих потраживања која омогућава, посебно извозним предузећима, да осигурају наплату својих потраживања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана