У грађевинарству у РС ради 222.000 радника

Глас Српске
У грађевинарству у РС ради 222.000 радника

БAЊA ЛУКA - Потпредсједник Владе РС Јасна Бркић изјавила је јуче да у грађевинарству у РС ради више од 22.000 радника у више од 1.300 предузећа и да ова грана ствара скоро шест одсто бруто друштвеног производа, јавила је Срна.

Бркићева је на отварању 13. међународног сајма грађевинарства "Грамес 2009" у Бањој Луци истакла да су јавне инвестиције једна од најважнијих мјера Владе РС за ублажавање негативних ефеката свјетске економске кризе на привреду Српске са посебним акцентом на инфраструктурне пројекте.

- За ове намјене у овој години из средстава економско-социјалне компоненте Развојног програма РС биће издвојено 213 милиона КМ, из буџета РС 52,5 милиона КМ, из ино-кредита 291,5 милиона КМ, а из осталих извора 110,3 милиона КМ - истакла је Бркићева. Навела је да су предузећа из система "Електропривреде РС" предвидјела инвестиције од 222,8 милиона марака за обезбјеђење оптималног рада и ефикасности електроенергетског сектора у Српској.

Додала је да се интензивно преговара са Свјетском банком и Европском банком за обнову и развој, те свјетским компанијама о додатним кредитним средствима и инвестицијама у РС.

Члан управе Бањалучког велесајма Добрица Жугић истакао је да се на овом сајму из године у годину појављује све већи број излагача који нуде занимљиве производно-услужне садржаје.

Истакао је да је Сајам грађевинарства највећа сајамска манифестација у БиХ, јер је једини специјализован сајам.

На сајму "Грамес 2009" учествује око 300 излагача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана