У Француској забрањена продаја посљедњих модела “Мерцедеса”

Агенције
У Француској забрањена продаја посљедњих модела “Мерцедеса”

Париз - Посљедњи модели њемачког произвођача аутомобила “Мерцедес” не могу бити продавани у Француској јер у расхладом систему имају средство за хлађење за које ЕУ наводи да емитује претјерану количну штетних гасова и да треба да буде замијењено, саопштено је данас из те компаније, преносе агенције.

- Само нови аутомобили подлијежу овој мјери - рекао је званичник компаније, додајући да је купцима, који су суочени са овом регулативом, понуђен замјенски модел.

Од 1. јануара ове године, према регулативи ЕУ, произвођачи аутомобила морају да користе много чистије средство за хлађење “Р1234иф”, које изазива много мање загађење.

Међутим, компанија “ДајмлерКрајслер” се и даље држи старог расхладног средства “Р134а” и тврди да су истраживања показала да се нови гас лакше запали и да су аутомобили у већем ризику од експлозије у случају несреће.

Произвођачи “Р1234иф” одбацују тврдње “Дајмлера”, али у Њемачкој ова компанија има посебну дозволу да и даље користи стари гас.

“Дајмлер” је нагласио да ће остати при старијем производу и изражена је нада да ће у наредним годинама на тржишту бити доступна сигурнија верзија.

Портпарол “Дајмлера” је нагласио да до сада ниједна земља, сем Француске, није била против употребе старог расхладног средства. Међутим, током прошлог мјесеца Европска комисија је запријетила санкцијама њемачким произвођачима аутомобила због употребе спорног расхладног средства.

Европска комисија је и званично обавијестила Њемачку о својим противљењима даљој употреби спорног гаса, а Берлин је добио рок до септембра да се повинује правилима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана