У ФБиХ само десет фирми дугује више од 328 милиона КМ

Вечерњи лист
У ФБиХ само десет фирми дугује више од 328 милиона КМ

Сарајево - У ФБиХ само десет фирми дугује више од 328 милиона КМ по основу пореза, пише “Вечерњи лист”, издање за БиХ.

Лист наводи да ФБиХ има чак 193 правна субјекта која дугују више од милиона марака по основу индиректних пореза, а да је од тог дуга још алармантнија спознаја да већина тог износа никада неће бити наплаћена.

Највећи дужници су бивше државне компаније са већим бројем запослених.

Директор Пореске управе ФБиХ Мидхат Арифовић истакао је да се дуг, углавном, односи на избјегавање плаћања доприноса за пензионо и здравствено осигурање.

Највећи дућник су “Жељезнице Федерације БиХ”, које дугују више од 142 милиона КМ индиректних пореза, слиједе тузлански “Рудници Крека” са нешто више од 100 милиона КМ, Рудник мрког угља Зеница са око 40 милиона марака, “Жељезара” Зеница са око 38 милиона марака и “Агрокомерц” из Велике Кладуше са око 36 милиона КМ дуга.

Међу десет највећих дужника су и Служба за запошљавање Унско - санског кантона са око 29 милиона марака, грачаничка творница обуће “Фортуна” са око 224,5 милиона КМ, фабрике конфекције “Борац” Травник око 22,6 милиона, творницце обуће “Аида” Тузла са око 19 милиона и друштво са ограниченом одговорношћу “АС-ЕС” Сарајево са око 19 милиона КМ дуга.

Посматрано по регионалној заступљености, међу десет највећих дужника налазе се каомпаније чије је сједиште у Сарајеву, Зеници и Тузли, те из Бихаћа, Новог Травника, Велике Кладуше и Грачанице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана