У фабрици Жица Ново Горажде проневјерено више од 10 милиона марака

Милка Милуновић
У фабрици Жица Ново Горажде проневјерено више од 10 милиона марака

НОВО ГОРAЖДЕ - Бивши директор фабрике "Жица" из Новог Горажда Милисав Крунић свјесно је злоупотријебио службени положај и овлашћења и на тај начин оштетио предузеће за најмање десет милиона марака.

Ово тврди садашњи директор фабрике "Жица" Дражен Перендија. 

У првој пријави, коју је садашње руководство "Жице" поднијело Окружном тужилаштву у Источном Сарајеву 14. јула прошле године, наведено је да је Крунић оштетио предузеће за 4,5 милиона марака.

У тој пријави се наводи да је Крунић допустио неосновано богаћење, односно зеленаштво Привредне банке а. д. Источно Сарајево у износу од 3,7 милиона марака.

- Крунић је намјерно пропустио прилику да се жали на рјешење Основног суда у Вишеграду од 10. фебруара 2006. године, којим је ликвидационо потраживање Привредне банке, једног од највећих повјерилаца, у износу од 2,1 милиона марака, удвостручено. Тиме је "Жица" доведена у тешку финансијску ситуацију и пред стечај - стоји у пријави.

Окружном тужилаштву у Источном  Сарајеву достављена је још једна пријава против Крунића и чланова управе Привредне банке у ликвидацији.

- Кривичну пријаву предату Тужилаштву допунили смо информацијом да је у кругу фабрике више од десет година функционисао илегални погон за прераду дрвета, без закљученог уговора о закупу и контроле. Погон је пословао под фирмом СЗР Б3, власништво Бранка Крунића, братића бившег директора Милислава Крунића - каже Перендија.

Он је позвао надлежно тужилаштво у Источном Сарајеву да ријеши пријаве које се пуних 11 мјесеци, како је рекао, скривају по судским претинцима.

Полицијској станици у Источном Сарајеву достављена је и информација о крађи резервних дијелова за машине, чиме је ова фабрика оштећена за око 80.000 марака. 

Из полиције кажу да су отворили истрагу и утврдили да су непозната лица у протеклих неколико мјесеци из Фабрике за производњу жице Ново Горажде украла већу количину бакарних и алуминијумских елемената са машина и командних сандука, чиме је предузеће оштећено за око 35.000 КМ.

Увиђајем је утврђено да су са 15 машина украдени бакарни елементи и електрични проводници са новоформиране производне линије, која је тиме онеспособљена.

- Сви поклопци машина који су били обезбијеђени, насилно су отварани физичком снагом и подесним алатом. У току је рад на идентификацији починилаца овог кривичног дјела - тврде у полицији.    

Перендија тврди да је полиција до сада због крађе машина саслушала шест лица. 

Милислав Крунић раније је одбацио оптужбе руководства "Жице", а сада се није јављао на телефоне.

Перендија каже да је Крунић ових дана добио отказ, јер "вуче" лажно боловање неколико мјесеци.  

Мандић продаје акције у "Жици"? 

Двије највеће фабрике у општини Ново Горажде - "Жица" и "Унис" налазе се у изузетно тешкој економској ситуацији и због тога Момчило Мандић, који је један од највећих акционара у обје фабрике, распродаје акције, тврди извор "Гласа Српске".

Перендија то демантује и наводи да је у "Жици" стање редовно и да се припремају за редовну скупштину акционара.

- Мандић је члан управе и иако су му неки људи нудили да прода своје акције у предузећу, он то нема намјеру да учини - тврди Перендија.  

                                                                                                                                                                               

  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана