У европске погоне отишло 10 милиона јаја из БиХ

Анита Јанковић Речевић
У европске погоне отишло 10 милиона јаја из БиХ

БАЊАЛУКА - Стабилизација производње у сектору живинарства утицала је на пад цијене јаја у Српској и до 20 одсто у односу на почетак године, али и омогућила једином домаћем извознику из БиХ да на тржиште Европске уније пласира око 10 милиона комада ове значајне намирнице.

Рекао је ово за “Глас Српске” власник и директор једине компаније из БиХ која има дозволу за извоз јаја “Агрекс” из Доњег Жабара.

Истакао је да су први камиони са јајима, намијењеним преради, ове године отишли средином фебруара.

- Шест мјесеци прије тога уопште није било извоза јаја ни у земље региона, као ни на тржиште ЕУ јер су произвођачи приоритет у снабдијевању дали потрошачима у Српској и ФБиХ - рекао је Миличић.

Додао је да су задовољни оствареним резултатима иако је у другом дијелу јула и почетком августа тај извоз нешто слабији.

- Јаја Б категорије, намијењена индустријској производњи, извозили смо фабрикама у Хрватској и Италији, а имали смо и једну пошиљку за чешког партнера - рекао је Миличић.

Навео је да им извоз обезбјеђује стратешку предност над конкуренцијом јер на тржиште БиХ и региона, односно земаља ЦЕФТА пласирају јаја стара максимално 3-4 дана.

- У земље региона извозимо конзумна јаја, али се ради о мањим количинама - казао је Миличић.

Када је ријеч о извозу конзумних јаја на тржиште ЕУ, Миличић каже да су преговори тренутно у фази мировања.

- Жељели смо поново интензивирати ту причу, покренути одређене активности са властима ентитета и на нивоу БиХ, али ветеринарске службе су сада окупиране проблемима које је проузроковала афричка куга свиња тако да су наши захтјеви на чекању. За нас је кључан извоз конзумних јаја на ино-тржиште, јер пласманом само јаја за индустријску прераду много губимо. То је више као резервна могућност - казао је Миличић и додао да је “Агрекс” као водећа фирма у живинарству у Српској и БиХ подигао производне капацитете за додатних 60.000 кока носиља што је утицало на резултате извоза.

Према његовим ријечима посљедњих мјесеци је дошло до значајног пада цијене јаја како на домаћем тако и на страном тржишту.

- У односу на почетак године јаја су сада јефтинија за око 20 одсто. На пад цијена утицало је појефтињење улазних инупта у производњи, али и мања потрошња. У љетним мјесецима иначе по инерцији дође до пада цијена јаја - појаснио је Миличић. 

Слободно кретање

Предраг Миличић је истакао да је циљ “Агрекса” и да подиже производњу у новом комплексу у Шамцу гдје живина није у традиционалним кавезима већ се слободно креће по објекту.

- Ријеч је о јајима кокошака из тзв. подног начина држања која су идентична домаћим. Покренули смо два објекта, од укупно пет планираних. До краја године требало би да отворимо још један објекат и тиме ћемо у том начину узгоја имати 90.000 кока носиља. Купци су препознали предности и међу њима је све више престижних хотела и ресторана - рекао је Миличић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана