У Европи се смањује производња аутомобила

Глас Српске
У Европи се смањује производња аутомобила

БРИСЕЛ - Производња аутомобила у Европи могла би због пада потражње ове године да се смањи за четвртину, објавили су европски произвођачи возила, пренијеле су агенције.

Европско Удружење произвођача аутомобила (ACEA) оцијенило је да су програми "старо за ново" у 13 европских земаља помогли да порасте продаја, највише малих аутомобила, али нису успјели да у већој мјери успоре пад потражње.

Према подацима овог удружења, производња доставних возила и камиона је у првом кварталу више него преполовљена, док је продукција аутомобила смањена за 31 одсто, на 3,1 милион возила.
Продаја аутомобила је смањена за 17,2 одсто у поређењу с првим тромјесечјем 2008, преноси Бета.

Удружење очекује да за цијелу годину  производња аутомобила падне за 25 одсто, а камиона, доставних возила и аутобуса најмање за 50 одсто, јер ти произвођачи не раде замјену старих возила новим. Страхују и од потенцијалног великог пада потражње почетком идуће године, ако подстицаји купцима не буду укинути постепено.

Програми "старо за ново" помогли су произвођачима мањих, јефтинијих и енергетски штедљивијих возила да узму већи дио тржишта. У периоду од почетка године до краја маја мали аутомобили су у укупној продаји имали удио од рекордних 44,9 одсто.
Подаци Удружења показују и да су британске фабрике највише смањиле производњу аутомобила - у Британији је производња пала за 57 одсто, у Француској за 46, Шпанији за 40, Италији за 38, а у Њемачкој за 32 одсто.

У јуну повећана продаја  

Продаја аутомобила у Европи порасла је у јуну за 2,4 одсто, на 1,46 милиона аутомобила, први пут за више од годину.

"Фолксваген" је прошлог мјесеца повећао продају за 9,5 одсто,   "Фијат" 11,7 одсто захваљујући највише малим аутомобилима, "Пежо Ситроен" 4,4 а "Форд" од 2,2 одсто.

Произвођачи луксузних аутомобила нису прошли добро и продаја BMW је пала за 10,9 одсто, "Дајмлера" за 2,7 одсто, "Џенерал моторса" за 8,4, а "Тојоте" за четири одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана