У Европи се купује много јефтиније

Драгана Келеч
У Европи се купује много јефтиније

БАЊАЛУКА - Како је зимска сезона на измаку, тако са већине излога у бутицима у Српској “маме” снижења од 50, па чак и 70 одсто, али многи послије уласка у радњу остају разочарани, јер снижења нису ни приближна онима са рекламе.

Једна од најстаријих трговачких варки - лажна снижења, и даље опстају, а томе су свједоци сви који су бар једном крочили у неки од тржних центара или продавница које су излијепљене натписима “распродаја” или “велико снижење”.

У већини земаља ЕУ то није случај, а на великим распродајама као што су ове до 1. марта квалитетну робу је могуће купити по веома ниским цијенама.

Тако се у робним кућама у Италији, Аустрији, Њемачкој и већини земаља ЕУ кожне чизме које су коштале 120 евра сада могу купити за 30 евра, а зимске јакне су са 200 “спале” на 80 евра.

Управо због тога велики број грађана РС у шопинг одлази у тржне центра у Грац у Аустрију или у Италију и Словенију, али и Хрватску.

У шопинг центрима у ЕУ се за три до пет евра могу купити дјечији џемпери или тунике у популарном ХМ-у, а исто толико коштају и мушке и женске кошуље. Сакои чија цијена се овдје креће око 300 КМ у тим шопинг моловима могу да се купе за 30 евра.

И док излоге умјесто капута и џемпера већ увелико пуне љетне хаљине и кратке панталоне, ни посљедње распродаје у РС нису донијеле европске цијене.

Ових дана, када се у ЕУ купује за багателу, у нашим бутицима и ријетким аутлет продавницама патике су са 200 снижене на 180 КМ, а дјечије са 119 на 99 марака.

Велики је број оних који остану разочарани распродајама, које то у ствари нису.

- Велики број бутика сам обишла, управо због снижења зимске колекције. Ништа нисам пронашла да је јефтино, а квалитетно, док у многим трговинама изван Српске и маркирана роба може да се купи у овом периоду по дупло нижим цијенама - рекла је Бањалучанка Милица Јањић.

У многим продавницама купци привучени натписом о драстичним снижењима углавном се разочарају.

Приједорчанка Марија М. каже да су на распродаји углавном стари модели обуће, као и конфекцијски бројеви одјевних предмета који су преостали или су толико мали да вјероватно неће ни наћи купца.

- Све у свему, уђемо, погледамо и изађемо. Нико од нас нема толико новца да купује ствари само зато што су незнатно снижене - каже она.

Већина трговаца тврди да су смањења цијена значајна, али да нису задовољни интересом за куповину.

- Чињеница је да је криза узела маха јер промет је веома слаб и поред снижења и распродаја. Купује ко мора и коме одјећа или обућа треба, али таквих је све мање и мање - рекла је продавачица једне продавнице спортске обуће у Приједору.

Републички тржишни инспектори прошле године извршили су 7.236 контрола трговина у Српској, а када је ријеч о контролама цијена, у 5.459 случаја контролисали су њихово формирање и истицање.

- Нису уочене веће неправилности у току распродаја и снижења - рекли су у Инспекторату РС.

Додали су да је за објављивање и спровођење распродаја и снижења које нису у складу са Законом о заштити потрошача прописане казне у износу од 2.500 до 5.500 марака за трговца и од 500 до 1.000 марака за одговорно лице у правном лицу.

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић рекао је да су трговци дужни да сву робу која је на снижењу означе на видним мјестима са претходним цијенама и тренутним цијенама које су ниже, те да издвоје ону робу која је са грешком.

- Савјетујемо купце да буду на опрезу, те да пажљиво бирају купљене артикле, посебно оне који су на распродаји - рекао је Петровић.

Закон

Законом о заштити потрошача у БиХ дефинисано је да је трговац распродају производа дужан објавити на начин уобичајен у мјесту продаје.

- Производ на распродаји треба бити јасно и видљиво означен цијеном прије и цијеном послије снижења. Ако је проценат снижења цијена објављен у распону од пет до 15, највећи проценат снижења треба да се односи најмање на једну петину вриједности свих производа на распродаји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана