У Евро­пи рас­те по­вје­рење у еко­но­ми­ју

Глас Српске
У Евро­пи рас­те по­вје­рење у еко­но­ми­ју

БРИ­СЕЛ - Еко­ном­ско ра­спо­ло­жење у евро­зо­ни и Европ­ској уни­ји (ЕУ) зна­чај­но је по­бољша­но, што пот­врђу­ју и по­да­ци за де­цем­бар ка­да је ин­декс ЕСИ рас­тао већ де­ве­ти мје­сец за­ре­дом, са­оп­шти­ла је у чет­вртак Европ­ска ко­ми­си­ја (ЕК), пре­нио је Та­нјуг.

Ин­декс еко­ном­ског ра­спо­ло­жења (ESI) по­рас­тао у зо­ни евра у 16 зе­маља чла­ни­ца, за 4,1 бод на 92 по­ена, а у ци­је­лој ЕУ са 27 чла­ни­ца за 2,5 бо­да на 91,3 по­ена.

- Упркос рас­ту овај по­ка­за­тељ и на­даље ос­та­је испод ду­го­го­дишњег про­сје­ка, првен­стве­но због ути­ца­ја при­вре­дне и фи­нан­сиј­ске кри­зе - ис­та­кли су из ЕК.

По­вје­рење у при­вре­ду је по­ве­ћа­но у ве­ћи­ни чла­ни­ца Уни­је и то нај­ви­ше у Ве­ли­кој Бри­та­ни­ји за 8,2 бо­да и у Фран­цус­кој за че­ти­ри по­ена. Је­ди­на земља у ко­јој су ста­тис­ти­ча­ри за­биљежи­ли пад тог ин­де­кса је Пољска и то са ми­нус 0,6 бо­до­ва.

- На по­бољшање еко­ном­ског ра­спо­ло­жења у евро­зо­ни ути­цао је, при­је све­га, ра­звој си­ту­аци­је у ин­дус­три­ји, гдје је ра­спо­ло­жење лањског де­цем­бра по­бољша­но чак за три бо­да у одно­су на прет­хо­дни мје­сец - на­во­ди се у из­вје­шта­ју Ко­ми­си­је.

Оп­ти­ми­зам ин­дус­три­ја­ла­ца по­ти­че, објашњава­ју у ЕК, од рас­та бро­ја на­руyби­на, док их на дру­гој стра­ни, ме­ђу­тим, ко­че не баш ве­ли­ка оче­ки­вања ко­ја се одно­се на уку­пну прои­зводњу.

- Пад за­ли­ха ука­зу­је да ин­дус­три­ја и на­даље тражњу по­кри­ва из сво­јих за­ли­ха на скла­ди­шти­ма, што се на­ро­чи­то одно­си на ауто­мо­бил­ски се­ктор - ка­жу у ЕК и на­гла­ша­ва­ју да оп­ти­ми­зам прео­вла­да­ва и у облас­ти услу­га гдје је ра­спо­ло­жење по­ра­сло за је­дан бод у евро­зо­ни, а у Бри­та­ни­ји чак за шест бо­до­ва.

По­бољша­но је и по­вје­рење по­тро­ша­ча у ин­дус­три­ју и услу­ге и то за је­дан бод.   

Ко­ми­си­ја то при­пи­су­је опа­да­ју­ћем стра­ху гра­ђа­на од даљег отпу­штања, упркос то­ме што еко­но­мис­ти упо­зо­ра­ва­ју да ће сто­па не­за­по­сле­нос­ти рас­ти и у иду­ћој го­ди­ни, на­ро­чи­то на њеном по­чет­ку.

Тргов­ци

Ве­ли­ка оче­ки­вања, на­су­прот то­ме, не­ма­ју тргов­ци у ма­ло­про­да­ји, гдје се ра­спо­ло­жење у ЕУ ла­ни у де­цем­бру, у по­ре­ђењу са но­вем­бром, уоп­ште ни­је по­кре­ну­ло, а у евро­зо­ни је по­ра­сло са­мо за је­дан бод. Пе­си­ми­зам вла­да и у облас­ти гра­ђе­ви­нар­ства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана