У ЕУ одобрно више зајмова

Глас Српске
У ЕУ одобрно више зајмова

ФРAНКФУРТ - Зајмови одобрени компанијама и домаћинствима у зони евра увећани су током августа по најнижој стопи од 1991. године, усљед најтеже привредне кризе која је свијет погодила од Другог свјетског рата, саопштила је у петак европска Централна банка (ЕЦБ), пренио је Танјуг.

У саопштењу ЕЦБ-а, који је надлежан за вођење кредитно-монетарне политике у 16 чланица Европске уније са јединственом валутом (евро), наводи се да су зајмови приватном сектору увећани током августа минималних 0,1 одсто у односу на исти период лани, послије пораста од 0,7 процената у јулу.
Aвгустовски раст зајмова био је најнижи од почетка 1991. године, наводи ЕЦБ, уз напомену да је у поређењу са јулом у прошлом мјесецу ниво тих кредита опао 0,1 одсто.

На пад кредитне активности у зони евра указује и опадајући ниво новчане масе М3, која обухвата цјелокупна ликвидна средства у тој монетарној унији, а исто тако и велики опрез банака у других финансијских организација приликом одобравања нових зајмова.

Економиста Комерцбанке AГ из Франкфурта Михаел Шуберт сматра да опасност за банке које одобравају кредите грађанима и компанијама још није прошла, иако постоји све више знакова економског опоравка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана