У ЕУ незапослено 22,12 милиона људи

Глас Српске
У ЕУ незапослено 22,12 милиона људи

ЛУКСЕМБУРГ - Према подацима Европске статистичке агенције "Евростат" објављеним у петак, у Европској унији (ЕУ) без посла је у септембру било 22,12 милиона људи, што је највећи број незапослених у ЕУ у посљедњих десет година, пренијеле су агенције.

Сезонски прилагођена годишња стопа незапослености у септембру у еврозони и ЕУ увећана је за 0,1 процентни бод на 9,7 одсто у односу на мјесец раније.

- За 16-члану еврозону ово је највиша стопа незапослености од јануара 1999. године, а за 27-члану ЕУ највиша од јануара 2000. године од када се воде статистике незапослености - саопштено је из "Евростата".

Незапосленост у обје зоне, у односу на септембар прошле године, порасла је за око два процентна бода.

- Незапосленост у истом периоду лани у еврозони износила је 7,7 одсто, а у ЕУ 7,1 одсто - наводе из "Евростата".

"Евростат" процјењује да је у септембру 2009. године без посла у ЕУ било укупно 22,12 милиона људи, од чега 15,32 милиона у еврозони. У односу на август ове године, број незапослених у септембру повећан је за 286.000 у ЕУ, а у еврозони за 184.000 људи.
- Међу земљама чланицама ЕУ најнижу стопу незапослености у септембру забиљежиле су Холандија и Aустрија, док су највише стопе забиљежене у Летонији и Шпанији - наводи се у саопштењу "Евростата", гдје се додаје да у односу на годину раније, ове године све земље биљеже раст стопе незапослености.

Најмање повећање стопе незапослености ове године забиљежила је Њемачка, а највеће Летонија.

Међу највећим трговинским партнерима ЕУ и еврозоне, СAД су у септембру забиљежиле највећу стопу незапослености од 9,8 одсто.

Помоћ

Британски премијер Гордон Браун позвао је све чланице ЕУ да раде на отварању десет милиона нових радних мјеста до 2014. године, у склопу активности за покретање раста послије свјетске економске кризе. Браун је ове седмице позвао лидере европских земаља да им нови циљ буде смањење растуће стопе незапослености.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана