У елити само двије компаније из БиХ

Жељка Кокот
У елити само двије компаније из БиХ

Бањалука - Само двије компаније из БиХ, "АСА Превент група" и "Електропривреда БиХ", нашле су се на листи 500 највећих компанија из средње Европе коју је креирала глобална консултантско-ревизорска кућа "Дилојт".

"Дилојт" је десету годину заредом анализирао пословне резултате највећих компанија из 18 земаља средње Европе и Украјине и сачинио листу највећих 500 компанија, 50 банака и 50 осигуравајућих друштава. Праг за компаније које су се нашле на листи на основу резултата у 2015. био је 473 милиона евра прихода од продаје и он је порастао за три одсто у односу на 2014. годину. Укупан приход од продаје који је остварило свих 500 компанија са листе износио је 685 милијарди евра, што је за 1,7 одсто више у односу на 2014. годину.

"АСА Превент група" имала је у 2015. години 545 милиона евра прихода, што јој је било довољно за пласман на 423. мјесто, док је јавно предузеће "Електропривреда БиХ" са 488 милиона заузело 480. позицију.

- На листи за 2014. годину нашле су се четири компаније из БиХ, а без позиција су лани остале "Оптима група" и "Холдина" - каже главни партнер за услуге ревизије у "Дилојту" за Јадранску регију Сабина Софтић.

На листи се налази 40 компанија из региона, односно четири мање у односу на 2014. годину.

- На листи се налази 17 словеначких, 13 хрватских, седам српских, двије фирме из БиХ и једна из Македоније - каже Софтићева и додаје да листом доминирају компаније из Пољске које чине трећину свих њених актера.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је смањење куповне моћи у региону утицало на пад прихода од продаје.

- Ова листа осликава назадовање економије БиХ и небригу надлежних институција за запошљавање и повећање куповне моћи становништва. Велике групације попут хрватске "Агрокор групе" носе запошљавање. Наш привредни систем је базиран на малим, средњим и микро предузећима и у таквој ситуацији је веома тешко остварити економски развој земље - каже Павловић и додаје да је "АСА Превент група" изузетак јер је доминантан извозник ауто-дијелова који пласира производе за велике компаније и има сигурну наплату.

Један од разлога зашто су "Оптима група" и "Холдина" испале са листе је и драстично појефтињење горива, што је утицало на њихове приходе.

Банке и осигуравајућа друштва

На "Дилојтовој" листи највећих банака и осигуравајућих друштава у средњој Европи нема никога из БиХ.

Водећа банка је ПКО БП из Пољске, а најбоље пласирана из региона је Загребачка банка на 11. мјесту. Водеће осигуравајуће друштво је ПЗУ из Пољске, а најбоља у региону је "Триглав група" из Словеније на деветом мјесту.

Три водеће компаније у средњој Европи по приходу од продаје (милијарди евра)

"ПКН Орлен"      Пољска      21,1

МОЛ Мађарска   13,3

"Шкода"     Чешка         11,5

Десет водећих компанија у региону по приходу од продаје (милијарди евра)

"Агрокор група" Хрватска   6,40

"Петрол група"   Словенија  3,80

"Меркатор група"        Словенија  2,60

"Ина"         Хрватска    2,48

"Електропривреда Србије"   Србија        1,86

Нафтна индустрија Србије    Србија       1,75

"ГЕН - И група"  Словенија  1,73

"Конзум"   Хрватска    1,71

"Хрватска електропривреда"          Хрватска    1,69

"ПС Меркатор"   Словенија  1,40

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана