У БиХ уложено 415 милиона евра

Марина Чигоја
У БиХ уложено 415 милиона евра

БAЊA ЛУКA - Иностране инвестиције у БиХ за 11 мјесеци ове године износиле су 415 милиона евра, што је за 30 одсто мање у односу на исти период 2008. године, подаци су Aгенције за промоцију страних инвестиција у БиХ (FIPA).

Основни узрок смањења страних улагања, објашњавају у FIPA, био је негативан утицај глобалне економске кризе, посебно у сфери инвестирања.

- Паду инвестиција у извјесној мјери допринио је и опрезнији, односно успоренији приступ приватизационим процесима, због веома неповољних цијена које су могле постићи фирме које су требале да буду приватизоване - кажу у FIPA.

Велики утицај на смањење прилива иностраних улагања, објашњавају, имала је и сложеност политичких и економских кретања у БиХ, што шаље лошу поруку улагачима.

- Због непостојања политичког консензуса нема одлука о реализацији великих пројеката, првенствено у области телекомуникација и енергетског сектора - истичу у овој агенцији.

Додају да су у овом периоду у БиХ највише инвестирале Aустрија која је уложила 62 милиона евра, Словенија 52, Њемачка 51, Турска 45, те Хрватска 34 милиона евра.

У Aгенцији кажу да је за 11 мјесеци ове године највише инвестирано у сектор производње и то 154 милиона евра, у сектор трговине 95 милиона евра, те у банкарство 49 милиона евра.

Идућа година, кажу, требало би да донесе одређена побољшања, али под условом да се спроведу свеобухватне реформе у области пословног окружења.

Додају да, иако је БиХ учинила напредак у стварању повољнијег инвестиционог окружења, иностране компаније и даље имају много препрека да свој новац уложе у БиХ.

- За регистрацију иностране фирме у нашој земљи и даље је потребно неколико мјесеци, а то не би требало да буде случај ако желимо привући нови капитал, инвестиције и, на крају, смањити незапосленост у земљи. Одређени напредак је остварен у овој области, али он још увијек није довољан - истичу у FIPA.

Препоруке

С циљем побољшања пословног окружења у БиХ, FIPA је дала конкретне препоруке за предузимање мјера које се односе на монетарно-кредитну политику, пореску политику, политику увоза и извоза, фискалну политику, политику рада и запошљавања и власничка права, које би требало да усвоје надлежне државне, ентитетске, кантоналне и локалне институције власти, а све с циљем да се привуку нове стране инвестиције које аутоматски значе и нова радна мјеста, кажу у FIPA.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана