У БиХ у 2020. увезено 30 хиљада старијих возила, упола мање у односу на годину раније

Г.С.
У БиХ у 2020. увезено 30 хиљада старијих возила, упола мање у односу на годину раније

Пандемија коронавируса, али и забрана увоза половних возила с мотором Еуро 4 (старија од 10 година), која је на снази у нашој земљи од средине 2019. године, погодовали су смањењу увоза старих загађивача у Босну и Херцеговину у 2020. години.

Подаци Управе за индиректно опорезивање показују да је ове године готово упола смањен увоз половних возила. Док је у БиХ од почетка јануара до краја новембра 2019. увезено готово 60 хиљада половних возила, ове године тај број износи 30.763.

Вриједност увезених половних возила у БиХ у 11 мјесеци 2020. износи 565 милиона и 165 хиљада КМ, док су даџбине за ова возила износиле 102,3 милиона КМ.

Стање увоза половних аутомобила у 2020. готово је вратило БиХ деценију уназад када су у БиХ земљу увезена 23.124 половна аутомобила, односно када је кренуо “тренд” увоза старих загађивача. У посљедњих десет година највише половних возила, увијек више од 60.000, у БиХ је увезено у 2018., 2019. и 2014. години.

Из Управе за индиректно опорезивање БиХ подсјећају да ова институција проводи царински поступак увоза свих роба у БиХ, па тако и путничких моторних возила.

Да би возило ушло у БиХ, у складу са важећом легислативом, мора задовољити минималне техничке услове хомологације возила. Хомологацију возила, тј. испитивање техничких карактеристика сваког појединачног возила проводе овлаштени технички сервиси у БиХ.

“Дакле, када неко долази с возилом у БиХ, пријављује га за увоз на граничном прелазу, након чега добија провозну царинску пријаву на рок од 10 дана и у том року мора отићи у овлаштени технички сервис који провјерава возило и издаје увјерење да возило задовољава минималне техничке услове хомологације возила”, подсјетио је портпарол УИНО Ратко Ковачевић.

Подсјетимо да забрана увоза возила с мотором Еуро 4 значи да је у БиХ могуће увести половне аутомобиле само уколико испуњавају стандард Еуро 5 те нова возила с Еуро 6 мотором. Тиме се забрана увоза односи углавном на аутомобиле старије од десет година.

Уколико се настави смањење увоза старих загађивача, возни парк у БиХ, који важи за један од најстаријих у Европи с 80 одсто возила старијих од десет година, могао би бити у великој мјери обновљен, преноси klix.ba.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана