У БиХ све више трговачких кућа из иностранства

Глас Српске
У БиХ све више трговачких кућа из иностранства

ЗAГРЕБ - Преузимањем локалних трговачких компанија и узимањем објеката у закуп, хрватски трговачки ланац “Конзум” Ивице Тодорића, послије четири године тржишне утакмице, преузео је водећу позицију међу трговачким ланцима у БиХ, објавио је пословни.хр.

У утрци с “Интерексом”, чланом француске групације “Гроупемент дес Моусљуетаирес”, и словеначким “Меркатором”, који су се оријентисали на градњу властитих трговачких центара у БиХ, “Конзум” је далеко испред својих главних конкурената у БиХ.

Иако агенција “ГфК”, која једина у БиХ обавља истраживања тржишних удјела трговачких кућа у малопродаји, још није објавила резултате полугодишњих истраживања, неслужбене информације из више извора до којих је дошао Пословни дневник, говоре да је “Конзумов” тржишни удио у БиХ нарастао на 12 одсто.

Тржишни удио “Интерекса” повећан је са 5,8 на око осам одсто. И удио “Меркатора” растао је брже од планираног, но са садашњих седам одсто и он знатно заостаје за “Конзумом”.

Тржишни удио тузланског “Бинга”, такође је седам одсто, групације “МИМС” 4,5 одсто, а “Дрвопромета” и “Делте” Мирослава Мишковића по 2,5 одсто.

Након што је купила бањолучки “Тропик центар”, а недавно и бањолучку Робну кућу “Боска”, највеће шансе за преузимање највишег тржишног удјела у Републици Српској има “Делта”.

Новост на малопродајном тржишту БиХ је и улазак другог највећег словенског трговачког ланца “Туш”.

И док су прије годину дана мали трговци у БиХ држали 80 одсто тржишта, сада је тај удио смањен на мање од 65 одсто.

Продавнице у БиХ

“Конзум” има 63 малопродајна објекта, супер, макси и минимаркета широм БиХ. “Интерекс” је први инострани трговачки ланац који је ушао у БиХ још 1999. године. Данас имају око 800 запослених и 22 објекта у 19 градова. “Меркатор” у БиХ има 25 малопродајних објеката. Ускоро се отвара центар у Бањој Луци, први у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана