У БиХ скупи апарати за домаћинство

Глас Српске
У БиХ скупи апарати за домаћинство

БРИСЕЛ - Према подацима европске агенције за статистику Евростат у БиХ су у поређењу са чланицама ЕУ све врсте производа наведених у извјештају јефтинији осим у области набавке електронских кућних апарата, пренијела је Срна.

Истраживање Евростата обухвата 2.500 производа и услуга у 37 европских држава, од којих 27 земаља ЕУ, три земље кандидата - Хрватска, Македонија и Турска, затим Исланд, Швајцарска и Норвешка, као и државе западног Балкана - Црна Гора, Србија, Aлбанија и БиХ.

Цијене алкохолних пића и цигарета у БиХ у прошлој години биле су међу најнижим у Европи и износе 45 одсто од цијене ових производа у земљама ЕУ.

Трошкови просјечне породице у БиХ током прошле године били су на нивоу од 56 одсто од просјека ЕУ.

У БиХ су испод просјека ЕУ биле цијене одјеће и обуће, 94 одсто у поређењу са цијенама у ЕУ, док су трошкови за набавку апарата за домаћинство били изнад нивоа просјечне европске породице и износе 111 одсто у односу на европски блок.

Истраживање Евростата је показало да су трошкови просјечне породице највећи у Данској, чак 41 одсто више од просјека ЕУ, док су најнижи у Македонији. Најјефтинија држава је Бугарска, гдје су трошкови скоро упола нижи него на нивоу Уније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана