У БиХ лако увести, а тешко извести

Тања Ковачевић
У БиХ лако увести, а тешко извести

БAЊA ЛУКA - Потписивањем CEFTA споразума, БиХ је укинула све трговинске баријере, тако да сад имамо потпуно отворено тржиште БиХ за увозну робу, посебно из сусједних земаља. На тај начин постало је јефтино и лако увозити у БиХ, а веома скупо и компликовано извозити на тржишта сусједних земаља.

Ово је рекла замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ Душанка Мајкић и нагласила да се не увозе само премијумски производи, него и све врсте јефтине робе. Мајкићева је истакла да би политичари у овој земљи морали имати много више сензибилитета и одговорности за домаћу производњу, јер глобална економска криза намеће ту обавезу.

- За увоз воде у БиХ прошле године плаћено је више од 120 милиона марака. Царински трошкови, односно трошкови различитих анализа, санитарних и других прегледа приликом увоза у БиХ су толико ниски да су ирелевантни у коначном обрачуну робе. Насупрот томе, наши сусједи не поштују принцип отворених граница, као предуслов за ефикасно функционисање CEFTA споразума. Тако настављају са политиком ометања увоза, путем различитих санитарних анализа, прегледа и других бирократских мјера - казала је Мајкићева.

Према њеним ријечима, једини начин да наши сусједи прекину са праксом примјене административних баријера је да се исти принцип примијени и на робу која долази у БиХ.

- Суочени са огромним трговинским дефицитом, обавеза је свих да нађу рјешење како подржати домаћу производњу - казала је Мајкићева и подсјетила је да Дом народа Парламентарне скупштине БиХ на сједници 27. априла усвојио принципе Приједлога закона о заштити домаће производње управо из ових разлога.

Подршка

Непосредно пред сједницу Дома народа, Самостални синдикат запослених у пољопривреди, прехрамбеној и дуванској индустрији, водопривреди, угоститељству, туризму и трговини БиХ упутио је свим делегатима апел за коначно доношење јединственог закона о заштити домаће производње.

- Њихов став је био да се мора заштити домаћа производња јер, због глобалне економске кризе, овој земљи пријете масовни откази и отпуштање великог броја радника с посла - казала је Мајкићева и додала да је то је био разлог због којег су делегати СНСД-а у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ подржали овај приједлог закона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана