У БиХ коначно стиже јефтинија храна!

nezavisne.com
У БиХ коначно стиже јефтинија храна!

Бањалука, сарајево - Одлука Русије да уведе ембарго на увоз меса, рибе, млијека, воћа и поврћа из ЕУ представља добру вијест за бх. потрошаче јер ће европски произвођачи освајати алтернативна тржишта, укључујући и наше, а чиниће то прије свега нижим цијенама хране.

То сматрају аналитичари, који подсјећају да је руски ембарго, који је поред ЕУ уведен и за САД, Аустралију, Канаду и Норвешку, већ почео да се одражава на пад цијена прехрамбених намирница у европским државама.

Као аргументе европски аналитичари наводе да је ЕУ прије ембарга у Русију извозила храну у вриједности од 11 милијарди евра, па никога не чуди то што европски произвођачи сада већ "режу" своје цијене, пиши Независне новине.

У коначници то би за овдашње потрошаче требало да буде добра вијест, али не и за бх. произвођаче, јер ће за њих тржишна утакмица бити још тежа.

"Постоје два аспекта. Долазак јефтиније робе на наше тржиште сигурно ће помоћи потрошачима. Али, треба обратити пажњу на нашу ионако угрожену пољопривредну производњу и сигурно је да би институције требало да уведу одговарајуће антидампиншке мјере", наводи Саша Грабовац, извршни директор Удружења економиста РС SWOT.

Наш саговорник наглашава да је сигурно да ће произвођачи из ЕУ, након што су изгубили руско тржиште, освајати нова, укључујући и наше, а то ће чинити нижим цијенама.

"Тржиште БиХ јесте мало, али им ми као регион јесмо примамљиви", оцјењује Грабовац.

Да нам, по свему судећи, стижу јефтинији месо, риба, млијеко, воће и поврће из увоза сматра и Гордана Булић, предсједник Управног одбора Савеза удружења потрошача БиХ, која подсјећа да смо ми "земља увоза".

"Сада ће произвођачи артикала које су извозили у Русију своје производе покушати да пласирају на друга тржишта, наравно уз нижу цијену. Очекујемо да ће то бити здрава, употребљива роба која ће бити усмјерена код нас, по повољнијој цијени. Дакле, могла би доћи повољнија роба у БиХ", навела је Булићева.

Она притом додаје да би одлуку руских власти требало да искористе овдашњи произвођачи.

"Дакле, то што други имају ембарго на извоз хране у Русији треба да искористе наши произвођачи јер ми нисмо члан ЕУ, којој треба да тежимо. До тада можда ће наши произвођачи пронаћи шансу и изаћи на руско тржиште. Ја се надам да ће се то догодити", наглашава Булићева.

Ипак, чини се да овдашњи пољопривредници не рачунају много на руско тржиште. Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, сматра да су све опције отворене.

"Свјесни смо опасности да би јефтиније месо и остали производи могли доћи на наше тржиште и сигурно је да ће бити далеко нижих цијена него наше. Ми смо већ затражили заштиту домаће производње. А, што се тиче наших производних капацитета када је у питању биљна и анимална производња, она је мала и немамо озбиљну понуду за руско тржиште. Када се ту укључи скупи транспорт и слично, то је засад у домену научне фантастике", каже Маринковић.

У Европи се већ биљежи "резање" цијена меса, а аналитичари као примјер наводе да су свињске полутке појефтиниле за 15 процената у поређењу на период прије ембарга, што је, истичу, стрмоглав пад, какав европски фармери не памте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана