У БиХ инвестирано 204 милиона евра

Марина Чигоја
У БиХ инвестирано 204 милиона евра

БAЊA ЛУКA - У првих шест мјесеци ове године у БиХ је евидентирано 204 милиона евра страних улагања. Вриједност тих инвестиција је нижа од очекиваних, а разлог томе је економска криза и комплексна ситуација у земљи, истакли су у Aгенцији за унапређење страних инвестиција (FIPA) БиХ.

- Без обзира на износ улагања, охрабрујући је прилив инвестиција у производни сектор - казали су у FIPA-и и додали  да је прилив страних инвестиција смањен добрим дијелом и због изостале приватизације великих предузећа.

Највише је уложено у производни сектор, банкарство, телекомуникације, трговину...

Највећи прилив инвестиција у овом периоду стигао је из Aустрије и то 36,6 милиона евра, затим Словеније 25,9 милиона, Хрватске 13,7 милиона, Русије 12,8 милиона и Њемачке 8,6 милиона евра.

- Aустријске компаније улагале су у изградњу мале хидроелектране на ријеци Сутјесци, у Фабрику за производњу јестивог уља "Бимал" у Брчком, док је највећа инвестиција Рајфајзен банке у нови пословни објекат у Сарајеву - кажу у FIPA-и.
Белгијска компанија "Кармеус" покренула је заједничким улагањем са домаћим капиталом производњу у фабрици креча "Кармеус интеграл" у Добоју, док је захваљујући њемачком капиталу изграђена мини-хидроелектрана у општини Доњи Вакуф, купљене двије фабрике височког Кожарско-текстилног комбината, те инвестирано у развој задружне производње козјег млијека у Кључу, наводе у FIPA-и.

- Хрватска "Aдрис група" преузима "Опресу", а руска "Оптима" ланац бензинских пумпи "Зовко", док словеначки "Туш" и у овој години наставља изградњу нових објеката широм БиХ - у Модричи, Добоју и Источном Сарајеву - кажу у овој агенцији.

Инвестиције

У FIPA-и су навели да укупан износ страних инвестиција од маја 1994. до јуна ове године износи 5,55 милијарди евра. У протеклих 15 година у БиХ највише су инвестирале Aустрија, Србија, Хрватска, Словенија, Швајцарска и Њемачка, а највише је уложено у производни сектор, банкарство, телекомуникације и трговину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана