У банкама у РС не смањују камате

Марина Чигоја
У банкама у РС не смањују камате

БAЊA ЛУКA - У банкама у Републици Српској још увијек није дошло до смањења камата на кредите иако је еурибор, европска међубанкарска камата која директно утиче на скупоћу кредита у еврима константно у паду.

Овакав став банкари правдају бројним разлозима као што су нижи кредитни рејтинг наше земље, глобална финансијска криза, као и тиме што се усклађивање врши у одређеним периодима, који, кажу морају да поштују.

И Рајфајзен банци кажу да, иако је дошло до смањења еурибора, каматне стопе на кредите нису смањене.

Разлог за то је, кажу, чињеница да је у земљама источне и југоисточне Европе још увијек нижи кредитни рејтинг у односу на друге европске државе.

- Наравно, и постојећи утицаји интерних елемената у еврозони, као и већа могућност ризика на финансијским тржиштима доводе до већег нивоа каматних стопа на дугорочна финансијска средства, што у цјелини поскупљује трошкове рефинансирања за земље југоисточне Европе због, прије свега, знатно већег износа премије на ризик - истакла је портпарол ове банке Џеилана Фрхатбеговић.

Он је додала да је у складу са актуелном финансијском ситуацијом на свјетском тржишту, дошло до пораста марже за ризичне земље, међу којима је и БиХ.

- Због тога је тешко процијенити колико пад еурибора може оставити простора за пад каматних стопа на кредите - казала Ферхатбеговићава.

У Балкан инвестмент банци истичу да се као референтни датуми за корекцију каматних стопа на бази шестомјесечног еурибора узимају 30. март и 30. септембар сваке године.

- Садашња каматна стопа на ове кредите одређена је на основу еурибора од 30. септембра прошле године и она је за око 1,5 одсто већа од тренутне висине еурибора. У складу са тим, 30. марта ове године за очекивати је смањење каматних стопа на ове кредите минимално за 1,5 одсто, јер је и Европска централна банка најавила могућност додатног смањења базне каматне стопе за евро - рекао је директор Балкан инвестмент банке Едвинас Навикас.

У Хипо Aлпе Aдрија банци истичу да ће у скором периоду информисати јавност и своје клијенте о каматној политици за 2009. годину након што Управа банке анализира тренутне индикаторе који утичу на крајњу вриједност  каматних стопа, између осталог и еурибора.

Шестомјесечни еурибор је првог дана 2009. износио свега 2,94 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана