У банкама плата и до 23.000 КМ!

Avaz.ba
У банкама плата и до 23.000 КМ!

Комисија за вриједносне папире у Републици Српској донијела је нови Правилник о условима и поступку емисије хартија од вриједности (ХОВ) по којем сва предузећа чијим се ХОВ-ом тргује на службеном тржишту Бањалучке берзе, имају обавезу да објелодане колика су примања њихових управљачких структура.

Тако су предузећа, укључујући и банке, имала рок да то усагласе до 30. јуна ове године, а тренутно је 40 емитената објелоданило податке о платама управљачке структуре банака. У Комисији Републике Српске позивају се на обавезе проистекле из Споразума о стабилизацији и придруживању Европској унији те на праксу из Србије и Хрватске, које су на идентичан начин прописале обавезу објављивања личних примања и погодности.

Хасан Ћелам, предсједник Комисије за вриједносне папире ФБиХ, рекао је да ово питање у Федерацији БиХ није регулисан.

- Код нас банке нису дужне да објелодане податке о платама запослених у банкама. Они једино могу да, на основу прописа Агенције за банкарство ФБиХ, објављују своје податке о платама- казао је Ћелам, али нам није потврдио хоће ли ускоро и у Федерацији БиХ доћи до измјене Правилника.

Из Агенције за банкарство ФБиХ казали су да су плате запослених у банкама регулисане интерним актима, односно уговорима, у складу са пословним политикама банке те да Агенција нема податке о њиховим примањима.

Ступањем на снагу новог Правилника, Комисија за вриједносне папире у РС дошла је до података да су највећа примања и погодности у "УниКредит банци" имали директор и три члана Управе, који су сваког мјесеца 2011. године добили бруто плату од 11.541 КМ, а исплаћено им је и 46.000 КМ бонуса.

Да су у најбољем положају они који "баратају новцем" и да се ради о вртоглаво високим примањима, показују подаци Порезне управе ФБиХ, који су открили "строго" чуване податке о примањима управа банака. Према тим подацима, највећи пријављени опорезиви доходак у појединим банкама у јуну ове године износио је 23.000 КМ мјесечно.

- Према достављеним подацима, плаћа запослених у менаџменту креће се од 14.000 марака до 23.000 КМ. Запосленима с високом стручном спремом у појединим банкама исплаћене су просјечне плате у износу од 1.500 до 1.800 КМ, а запосленима са средњом стручном спремом до 1.200 марака - потврђено је из Порезне управе ФБиХ.

Према Ћеламовим ријечима, Комисија за вриједносне папире у ФБиХ донијела је једино нови Правилник о објављивању информација и извјештавању на тржишту вриједносних папира.

- Сви емитенти који су отворена друштва, сада су дужни да своје годишње и полугодишње извјештаје те извјештаје о битним догађајима објављују на својим интернетским страницама и путем Сарајевске берзе - казали су нам из Комисије за вриједносне папире ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана