У банкама могућа докапитализација

Марина Чигоја
У банкама могућа докапитализација

СAРAЈЕВО - Банкарски сектор БиХ још увијек је адекватно капитализован, али постоје банке у којима би се, првенствено због погоршања макроекономских услова у земљи и иностранству, могла јавити потреба за докапитализацијом у идућем периоду.

Закључено је то јуче у Сарајеву на сједници Сталног одбора за финансијску стабилност, на којој су разматрани тренутни ризици у макроекономском окружењу и њихов утицај на стабилност финансијског система.

- Договорено је да ће 16. јануара 2012. године бити одржан састанак о Бечкој иницијативи, којем ће присуствовати и представници Сталног одбора за финансијску стабилност - саопштено је из Централне банке БиХ послије састанка.

Чланови Сталног одбора су оцијенили да су тренутно највећи ризици слаба економска активност у земљи, лоше пројекције раста за сљедећу годину, те лоша политичка клима у земљи узрокована у највећој мјери неусвајањем буџетског оквира и неформирањем Савјета министара БиХ.

- Оцијењено је да је финансијска стабилност још увијек на задовољавајућем нивоу, мада је евидентан тренд јачања системских ризика у односу на претходне периоде - наводи се у саопштењу.

Састанку је предсједавао гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић, а присуствовали су министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић, министар финансија Федерације БиХ Aнте Крајина, директор Aгенције за банкарство ФБиХ Златко Барш и директор Aгенције за осигурање депозита БиХ Јосип Невјестић.

Основни задатак Сталног одбора је рано препознавање потенцијалних пријетњи у финансијском систему, давање препорука за смањење системског ризика, те координисана акција чланица у случајевима када то захтијевају одређене ситуације које угрожавају финансијску стабилност земље.

Идући састанак

У саопштењу Централне банке наведено је да је сљедећи састанак Сталног одбора за финансијску стабилност договорен за крај јануара 2012. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана