У банка БиХ нема смањења каматних стопа

Марина Чигоја
У банка БиХ нема смањења каматних стопа

БAЊA ЛУКA - Иако су бројне европске и свјетске банке већ одавно почеле да снижавају каматне стопе, како би ублажиле посљедице економске кризе, у БиХ од тога, још увијек, нема ништа.

У Удружењу банака БиХ истичу да се нестабилност каматне стопе еурибор одражава на пословање банкарског сектора у БиХ, али како кажу, та рефлексија у условима позитивног тренда је добродошла, док у супротном финансијски сектор треба имати спремне одговоре.

- Поред чињенице да је каматна стопа еурибор ниска, практично је немогуће доћи до средстава. То све упућује на закључак да је нереално очекивати тренутно смањење каматних стопа у БиХ. Постоје бројна рјешења која би омогућила бржи пад каматних стопа, али то је изван утицаја банкарског сектора - рекао је руководилац за банкарске послове Удружења Самир Лачевић.

Ипак, он истиче да ће клијенти који имају уговоре базиране на промјењивој каматној стопи везаној за еурибор имати ниже стопе, јер је тако уговорено.

- Тешко је процијенити када и колико би требале или могле пасти каматне стопе у БиХ када имате ситуацију да на депозите расту каматне стопе и када су извори финансирања из ЕУ драстично смањени - рекао је Лачевић.

У Централној банци БиХ кажу да су у протеклом периоду предузели низ мјера које су усмјерене на јачање ликвидности комерцијалних банака.

Резерве

- Стопа обавезне резерве смањена је са 18 одсто на 14 одсто, потом смо донијели одлуку према којој све нове кредитне линије које комерцијалне банке повуку из иностранства не улазе у основицу за обрачун обавезне резерве. Уведена је диференцирана стопа обавезне резерве на депозите комерцијалних банака, према којој стопа обавезне резерве на депозите који улазе у основицу за обрачун обавезне резерве, а чија је рочност до једне године, остаје 14 одсто, док се стопа обавезне резерве на депозите орочене на период дужи од једне године смањује са 14 на 10 одсто - истакли су у Централној банци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана