У бањалучку Техничку школу стижу савремене ЦНЦ машине

Милош Васиљевић
У бањалучку Техничку школу стижу савремене ЦНЦ машине

БАЊАЛУКА - Руководство и професори бањалучке Техничке школе улажу напоре да обезбиједе најбоље услове за ученике пратећи најновије технологије, а посљедња у низу је набавка савремених ЦНЦ машина кроз донацију које ће им ускоро бити допремљене.

Сваки дан раде на одређеним пројектима како би најбројнија средња школа у Српској била спремна да одговори на све изазове. То потврђује и директор Техничке школе у Бањалуци Владимир Куваља који каже да су њихови ученици будућност привреде Републике Српске у коју вриједи улагати.

Како истиче за “Глас”, једна међународна организација финансираће пројекат у школи, вриједан више од милион марака,  о чему ће више говорити након што потпишу уговор. 

- На тај начин добићемо могућност да покренемо производњу дијелова за аутомобиле и друге машине. Уговори са познатим компанијама већ су на столу, тако да идемо ка циљу који смо зацртали, а то је да што прије обезбиједимо самофинансирање - рекао је Куваља додавши да тренутно више од 500 ђака обавља праксу у фирмама, а циљ им је да и у школи прате тренд модерних компанија када је ријеч о машинама.

Према његовим ријечима, школују оне који ће бити носиоци привреде па донације значе пуно, јер ће ученици радити на најсавременијим машинама. Захваљујући пројектима и донацијама, те подршци Владе Српске професори и ученици ове школе сада имају неупоредиво боље услове за рад и стицање знања, а Куваља је поносан на урађено у посљедњих десетак мјесеци.

- Када сам дошао на мјесто директора, нисам чекао помоћ града и институција, већ сам уз помоћ пријатеља и привредника одлучио да покренем школу са мртве тачке. Као дугогодишњем професору било ми је јасно да ћу са тимом људи, мојих колега, имати пуне руке посла, али смо били одлучни и већ сада када се окренемо иза себе имамо шта да видимо. За десет мјесеци успјели смо да скупимо око 340.000 КМ донација, наравно не у новцу, већ у опреми, те радовима на обнови инфраструктуре. Путем пројекта ресорног министарства успјели смо да обновимо и кабинете - рекао је Куваља.

Према његовим ријечима, ова образовна установа пријављује пројекте и на конкурсе које расписује Влада РС и остале институције.

-  Сви професори су укључени у аплицирање на пројектима који би школи донијели неке добробити. Из дана у дан идемо корак напријед па смо основали и нашу ауто-школу у којој ученици за сада могу да полажу теоријски дио испита. Све школе у окружењу имају ауто-школу па ћемо и ми врло брзо заокружити ову причу - рекао је Куваља.

Професор машинске групе предмета Драгољуб Савић истакао је да ђаци схватају значај образовања за даљи развој, јер су постали свјесни да након завршетка школовања могу врло брзо да нађу посао који је и пристојно плаћен.

- Савремене ЦНЦ машине су постале реалност и у нашем окружењу тако да смо као школа задовољни што можемо да пратимо трендове у производњи. Кориштење и рад са савременим машинама олакшава рад наставника, ученици су промијенили однос према настави, а самим тим се постижу бољи резултати у процесу образовања  - рекао је Савић те додао да се доласком нове управе појавила позитивна енергија која се пренијела на све запослене.

Упис

Владимир Куваља истиче да је за упис у ову школу владало огромно интересовање, али и поред повећања квота сви заинтересовани нису успјели да се упишу.

- Имамо занимања која су јако популарна, а и плате у овој грани привреде су врло пристојне. То је пут којим идемо, јер је богатство да свршени ученици остану у Републици Српској и заснивају породице - рекао је Куваља додавши да школу похађа 1.400 ученика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана