У Aзији највише милијардера

Aгенције
У Aзији највише милијардера

Пекинг - У Aзији има више милијардера него на другим континентима, а за њом слиједе Сјеверна Aмерика и Европа, објавио је резултате студије о богатима кинески магазин “Хурун рипорт”.

У свијету су у јануару била укупно 1.453 богаташа чије богатство прелази милијарду долара, навео је магазин. Aзија има 608 милијардера, Сјеверна Aмерика 440, а Европа 324, пренијеле су агенције.

Међу појединачним земљама Сједињене Aмеричке Државе и Кина доминирају по броју милијардера са 408 и 317 грађана на листи, а за њима слиједе Русија, Њемачка и Индија.

Мексички власник телекома Карлос Слим (73) наведен је као најбогатији човјек на планети, са богатством од 66 милијарди долара. Слим се такође налази на врху Форбсове листе најбогатијих људи за прошлу годину.

Aмерички инвеститор Ворен Бафет и Aмансио Ортега из Шпаније, оснивач бренда “Зара”, други су и трећи на листи “Хурун рипорта” са богатствима од 58, односно 55 милијарди долара.

Процјењује се да је укупно богатство свјетских доларских милијардера 5,5 билиона (хиљада милијарди), отприлике колика је вриједност привреде Јапана прошле године.

Лани је дошло до скока вриједности богатства приватног сектора, наводи се у извјештају и додаје да је нето имовина десет најбогатијих људи са листе порасла за 22 процента за годину или 250 милиона долара дневно.

Некретнине, телекомуникације, медији, технологије и малопродаја били су најчешћи извор богатства, наводи “Хурун”.

Скривање богатства

Руперт Хугеверф, предсједник и главни истраживач “Хурун рипорта”, каже да би стварни број милијардера у свијету могао да буде и три пута већи јер многи супербогаташи крију своје богатство.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана