У априлу остварен раст индустријске производње од 1,3 одсто

Срна
У априлу остварен раст индустријске производње од 1,3 одсто

БАЊАЛУКА - Укупна десезонирана индустријска производња у БиХ у априлу је била већа за 1,3 одсто него у марту, а у односу на исти мјесец прошле године, календарски прилагођена, биљежи раст од 25,5 одсто.

Производња енергије у априлу била је већа за 4,6 одсто у односу на март, капиталних производа за 4,2 одсто, а нетрајних производа за широку потрошњу за 0,5 одсто, док је производња интермедијарних производа мања за 1,8 одсто, а трајних производа за широку потрошњу за 5,5 одсто, објавила је Агенција за статистику БиХ.

У априлу ове, у односу на исти мјесец лани, производња трајних производа за широку потрошњу била је већа за 132,4 одсто, капиталних производа за 89,6 одсто, интермедијарних производа за 20,1 одсто, производња енергије за 11,5 одсто, а нетрајних производа за широку потрошњу за 15 одсто.

Десезонирана индустријска производња у априлу у производњи и снабдијевању електричном енергијом и гасом била је већа за 8,6 одсто у односу на март, док је у прерађивачкој индустрији забиљежен пад од 2,4 одсто, а у вађењу руда и камена од 3,6 одсто.

У априлу ове, у односу на исти мјесец претходне године, индустријска производња, календарски прилагођена, биљежила је раст од 33,5 одсто, у прерађивачкој индустрији, у производњи и снабдијевању електричном енергијом и гасом од 24,8 одсто, док је у вађењу руда и камена регистрован пад од 14,5 одсто.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана