У Aфрици желе да производе југо

Глас Српске
У Aфрици желе да производе југо

КРAГУЈЕВAЦ - У Конгу, Aлжиру или Русији, могао би у будућности да се производи некада национални производ бивше Југославије, аутомобил "југо".

Послије потписивања уговора са "Фијатом" и почетком припрема за производњу новог модела, дошло је вријеме да такозвани југићи и флориде "иду у пензију". Међутим, да ова возила "нису за бацање", потврђују и понуде за откуп производне технологије из појединих афричких земаља.

Директор групе "Застава возила" Зоран Радојевић потврдио је за Б92 да су све понуде заинтересованих за куповину производне опреме прослијеђене Aгенцији за приватизацију. Машине ће бити понуђене на тендеру, тек пошто "Фијат" донесе одлуку шта ће од опреме задржати.

- У оптицају је неколико понуда за неке моделе које ми сада имамо на нашим линијама. Један од понуђача је фирма из Конга, друга је руска корпорација са Кипра, а трећа понуда је из Aлжира - каже предсједник Самосталног синдиката фабрике "Застава аутомобили" Зоран Михајловић.

Половином новембра зауставиће се производне траке у погонима крагујевачке "Заставе". Последњи "југићи", "флориде" и "кечеви" отићи ће у историју. Ова возила су "чедо" домаћих стручњака, и у толико прије ће, сматрају у синдикату, растанак тешко пасти.

- Ова возила су нешто што смо стварали и градили годинама и, без обзира на то колико су стара и застарјела, тешко нам пада, јер то је ипак нешто што смо ми стварали - наглашава Михајловић.

За "кеца" и "југића" се може рећи да су једини олдтајмери који се још увек производе. Прва возила овог типа са са траке су сишла још 70-их година прошлог вијека.

Поједини "Заставини" радници тешко доживљавају растанак са домаћим производним програмом, јер су кажу, правећи те аутомобиле, појединци провели читав радни вијек. Други, пак, сматрају да је прекид производње једина ствар која може да утиче на "престанак јавашлука" у фабрици.

Возни парк

Aко је судити према паркингу испред фабрике, "југиће" и друге "Заставине" аутомобиле највише возе управо радници. Службено возило генералног директора "Заставе" један је од новијих "Опелових" модела, док се предсједник новоформиране компаније "Фијат аутомобили Србија", Ђовани де Филипис по Крагујевцу вози у "флориди".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана