У 2011. слиједи даљи опоравак економије

Марина Чигоја
У 2011. слиједи даљи опоравак економије

БAЊAЛУКA - Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су јуче Економску политику РС за 2011. годину чији су основни циљеви задржавање фискалне стабилности и нивоа јавних инвестиција, заштита и очување радних мјеста, подршка привреди, позитиван привредни раст, те свеукупан опоравак економије.

Документ је, послије дводневне расправе, по хитном поступку усвојен са 51 гласом за, 27 против и без иједног уздржаног.

Прихваћена су два амандмана СНСД-а од којих је један технички, а другим се подстицаји за воћарство проширују и на садни материјал, те закључке Клуба посланика СДП БиХ-СДA, Клуба посланика ДНС-а, Клуба посланика СП-ПУП, док нису прихваћени закључци посланика СДС-а и ПДП-а.

Одговарајући на примједбе упућене на овај документ министар финансија Републике Српске Aлександар Џомбић одбацио је критике опозиције да Економска политика за 2011. није прецизна.

Нагласио је да Република Српска поред одређених проблема, који нису алармантни, има стабилан финансијски сектор.

- РС тренутно на свим рачунима има 330 милиона марака - истакао је министар финансија.

Одговарајући на примједбе о неравномјерном развоју Српске, Џомбић је нагласио да у развојној компоненти тај однос износи 22 према 78 одсто у корист западног дијела РС, а у економско-социјалној 52 према 48 одсто у корист источног дијела РС.

- Улагања прије ове Владе, ни у источни ни у западни дио РС, нису била ни близу садашњим - нагласио је Џомбић.

Говорећи о повећању пореза и доприноса, рекао је да су земље које су смањиле административне баријере, а повећале порезе и доприносе направиле много бољи пословни амбијент.

Оцјењујући да су буџет и Економска политика РС за идућу годину лоши, шеф Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица затражио је од Aлександра Џомбића да врати мандат за састав Владе РС.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Жељко Мирјанић истакао је да су критике СДС-а "паушалне".

- СДС мора поштовати дигнитет посланика у Народној скупштини РС. Очекујем да та странка буде конструктивна опозиција - рекао је Мирјанић и додао да СНСД не очекује од опозиције да гласа за нову Владу РС и подржи избор мандатара Aлександра Џомбића.

- Мандат се, прије свега, враћа ономе ко га је дао и Џомбић га не може вратити СДС-у - казао је Мирјанић.

Посланици Народне скупштине започели су јуче и расправу о буџету РС за идућу годину, који је планиран у износу од 1,6 милијарди марака.

Образлажући посланицима приједлог буџета Џомбић је рекао да су разлози за његово усвајање по хитном поступку условљени завршетком буџетског процеса за идућу фискалну годину и краткоћом времена у којем не би могла да буде спроведена редовна процедура.

- Ова година може се окарактерисати као година у којој су заустављени негативни трендови, а побољшани најважнији економски показатељи. И у 2011. очекује се опоравак економије, који је започео у овој години - казао је Џомбић.

Борци

Борачка организација РС (БОРС) неће пристати ни на какво умањење постојећих права борачке популације, рекао је јуче у Угљевику предсједник Предсједништва БОРС-а Дражен Перендија, пренијела је Срна.

- На овим категоријама не може да се штеди. Република Српска сигурно има више начина да уштеди новац и одржи буџет у ликвидном стању, а не да то чини смањењем инвалиднина, пензија демобилисаним пензионисаним борцима и других борачких права - рекао је Перендија на састанку представника општинских борачких организација Бијељине, Брчког, Угљевика, Лопара, Пелагићева и Доњег Жабара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана